KNK’den yangında yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı

Çinar ve Şemrex arasında çıkan yangında yaşamını yitirenlerin ailelerine ve tüm Kurdistan halkına başsağlığı dileyen KNK Yürütme Konseyi, halkı ve yardım kuruluşlarını mağdurlarla dayanışmaya çağırdı.

Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Yürütme Konseyi, Amed’in Çınar ve Mêrdîn’in Şemrex (Mazıdağı) ilçesine bağlı köylerde meydana gelen yangına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

En az 11 kişin yaşamını yitirdiği, 78 kişinin yaralandığı, binlerce hayvanın telef olduğu ve halkın yaşam alanlarının yandığı felaket nedeniyle bölge halkının ve mağdurların acısını paylaştığı ifade edilen KNK açıklamasında, “hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine ve tüm Kurdistan halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” denildi.

Bu kadar büyük bir felaketin yaşanmasının tesadüf olmadığına işaret edilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Bölgeden gelen bilgilere göre, kasıt olmasa bile devlet kurumlarının yönetimindeki ihmal, eksiklik ve kusurlar bu büyük felaketin sebebi olmuştur. Olay görgü tanıkları ve çevredeki vatandaşlar, yangının elektrik direklerinden başlayıp yayıldığını söylüyor. Bölge halkı, bu elektrik direklerinin zarar gördüğünü ve onarılması gerektiği konusunda hükümet yetkililerini defalarca uyardı. Ancak ilgili kurumlar önlem almadı. Bu eksiklikler, eksiklikler, hatalar ve eksiklikler olaydan sonra da devam eder. Sorumlu ekipler zamanında harekete geçmedi ve gerekli müdahaleler zamanında yapılmadı. Bu yüzden felaket daha da büyüdü.”

Açıklamada, felaketin sorumlusunun devlet kurumları ve AKP-MHP iktidarı olduğu kaydedilerek,  Olay mutlaka araştırılmalı, sorumlular ortaya çıkarılmalı ve hesap sorulmalıdır. Ayrıca mağdurların zarar ve kayıpları da tazmin edilmelidir. Felaketin sorumlusu AKP-MHP iktidarıdır, tüm sorumluları şiddetle kınıyoruz” vurgusu yapıldı.

“Tüm gücümüzle olayın yanında olacağız, mağdurların yanında olacağız” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, tüm Kurdistan halkının ve yardım kuruluşlarının bölgeye giderek mağdurlarla ilgilenme çağrısı yapıldı.