Kobanê siyasi soykırım davası İsviçre Parlamentosu’nun gündeminde

Sosyalist Parti Milletvekili Claudia Friedl, Kobanê siyasi soykırım davasına ilişkin İsviçre Federal Meclisi’ne önerge vererek, AKP-MHP iktidarının verdiği siyasi kararların kınanması ve tutsakların serbest bırakılması için girişimde bulunulmasını istedi.

KOBANÊ DAVASI

Kobanê siyasi soykırım davasında siyasetçilere verilen cezalara uluslararası alandan tepkiler gelmeye devam ediyor. İsviçre’de faaliyet yürüten Zürih-Amed Kardeşlik Köprüsü (Brückenschlag Zürich-Amed), Basel-Wan Kardeş Şehirler Platformu (Städtepartnerschaft Basel-Wan), Suriye/Kurdistan Dayanışma Grubu (Solidaritätsgruppe Syrien/Kurdistan SG) ve Barış ve Demokrasi Platformu (Platform für Frieden und Demokratie), İsviçre Federal Meclisi’ne Kobanê siyasi soykırım davasını kınayan bir metin yolladı.

İsviçre Dışişleri Bakanı Ignacio Cassis'e seslenen kurumlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), bu yargılamaları siyasi olarak açılmış davalar olduğuna işaret ederek Türkiye’ye baskı yapılmasını istedi. Hazırlanan metin İsviçre Federal Milletvekili Claudia Friedl aracılığıyla meclise soru önergesi olarak sunuldu.

HDP eski eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da içinde olduğu 24 siyasetçiye verilen toplam 407 yıl hapis kararına gerekçe yapılan Kobanê direnişi döneminin ve Türk devletinin DAİŞ çetelerine verdiği desteğin aktarıldığı metinde, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bu yargılamaları siyasi olarak motive olmuş olarak değerlendirmiş ve tutukluların serbest bırakılmasını defalarca talep etmiştir. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, en son Mart 2024'te eski HDP milletvekillerinin serbest bırakılmasını talep etmiştir. Türkiye bu kararları görmezden gelmiş ve şimdi yeni hükümler vermiştir” denildi.

Önergede, “İsviçre, bu siyasi hükümleri sessizce kabul edemez. Bizler, Türkiye'de barış, demokrasi ve siyasi çözüm için çaba gösteren kuruluşlar olarak, Federal Konsey üyesi ve Federal Meclis üyeleri olarak sizden, Türkiye'deki siyasi hükümleri kınamanızı ve siyasi mahkumların derhal serbest bırakılmasını talep etmenizi rica ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Bugün İsviçre Federal Meclisi’ne soru önergesi veren Sosyalist Parti (SP) St.Gallen Federal Milletvekili Claudia Friedl, şu soruları sordu:

- İsviçre neden kararlara itiraz etmedi?

- Federal Konsey tahliyeleri desteklemeye hazır mı?