GÖRÜNTÜLÜ

Rahip Joe Ryan: Abdullah Öcalan ilham verici bir lider

Londra Westminster Başpiskoposluğu emekli rahiplerinden Joe Ryan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşüncelerinin ilham verici olduğunu belirtti. Tecride tepki gösteren Ryan, "Bu tamamen inanılmaz bir şey, insanlık dışı" dedi.

ABDULLAH ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK HAMLESİ

İngiltere'nin başkenti Londra’da Westminster Başpiskoposluğu’nda 20 yılı aşkın bir süre rahiplik yapan ve yakın bir zamanda emekliliğe ayrılan Rahip Joe Ryan, 10 Ekim 2023 tarihinde başlatılan ‘Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa çözüm’ hamlesine destek amacıyla İmralı Adası’na bir dayanışma kartpostalı gönderdi.

Ryan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savaşı ve şiddeti sona erdirme konusundaki fikirlerinin ilham verici olduğunu ve kendisinin de bu düşüncelerin bir parçası olmak istediğini ifade etti.

Katolik bir rahip olan Ryan, aynı zamanda Westminster Başpiskoposluğu’nda görevli iken Adalet ve Barış Komisyonu Başkanlığı yaptı. Joe Ryan, oradaki görevinin barış, adalet ve uzlaşma olduğunu söylerken, özellikle Afganistan’ın özgürlüğüne yönelik bir çok kampanya yürüttüklerini ifade etti.

Ryan, Kürt halkını iyi tanıyor ve Kürt sorunu konusunda ciddi endişeler taşıyor.

Ryan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ilk olarak 2009 yılında dikkatini çektiğini ve 15 yıl önce Abdullah Öcalan’ın bir ada hapishanesinde tutulduğunu ve tecrit uygulandığının farkındalığına vardığını söyledi. Kürt sorunu ile ilgilendiğini ve bunun için Türkiye’ye defalarca ziyarette bulunduğunu ifade eden Ryan, “Adalet ve Barış Komisyonu olarak Türkiye ziyaretlerimizde İmralı cezaevini ziyaret etmek istedik. Tabii bunun bir yolu yoktu. Fakat Kürt halkını daha iyi tanıma fırsatı buldum. 2010 yılında 110 Kürt siyasetçisinin cezaevinde tutularak yargılandığı (KCK ana davası) davayı uluslararası bir gözlemci statüsünde izledim. Tabii gördüklerimiz yakışmayan şeylerdi. Ve halkın meşru olarak seçtiği kişiler tutuluyordu” dedi.

'ABDULLAH ÖCALAN KÜRT TOPLUMUNUN ÖNCÜ IŞIĞI'

Türkiye ve Kurdistan’daki ziyaret ve gözlemlerinin kendisini endişelendirdiğini anlatan Ryan, yıllar boyunca elinden geldiğince Kürt halkı ile dayanışma göstermeye çalıştığını ifade etti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için 10 Ekim 2023'te başlatılan kampanyanın önemli olduğunu vurgulayan Ryan, 2012 yılında başlatılan kampanya sonucunda 10 milyonu aşkın imzanın toplandığını ve bu imzaları Strasbourg’da Avrupa Konseyi’ne teslim eden heyette yer aldığını da hatırlattı. Ryan, Abdullah Öcalan’ın Kürt toplumuna öncü ışık olduğunu söyledi.

Rahip Ryan, Kürt Halk Önderi  Abdullah Öcalan’ı şöyle tanımladı: "Her zaman söylediğim şey Abdullah Öcalan'ın Kürt toplumunun Nelson Mandela'sı olduğudur. Nelson Mandela'nın tarihini bilen biri olarak artık açıklama yapmama ihtiyaç yok. Geçmişten bugüne benim için çok basit bir şekilde güçlü bir mesaj vermek ve Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne yardımcı olabilecek her şeyi söylemek, parçası olmak isteyeceğim bir şey. Türkiye, Irak, İran ve Suriye arasındaki coğrafyada 40 milyon Kürt olmasına rağmen Kürt toplumunun kendine ait bir bölgesi, toprağı olmadığı gerçeğinden hareketle ve tabii tüm dünyadaki diasporadaki Kürtler açısından. Abdullah Öcalan’ı dünya çapında bir analist olmasının yanı sıra savaşı ve şiddeti sona erdirmeye yönelik düşüncelerini ilham verici ve çok entelektüel bulmuşumdur. Ancak hapishane hücresinden verdiği ilham inanılmazdı ve tüm bu sürecin ulusla ilgili olmadığını, insanlarla ilgili olduğunu ve insanların kendileri olma özgürlüğüne sahip olduklarını, kendi dillerine ve tarihlerine sahip olduklarını ve tüm bunlara saygı duyulduğunu anlamaya ve takdir etmeye çalışması... Elbette Türkiye'de olan şey bu değil. Dolayısıyla Abdullah Öcalan’ın söylediklerine ilham vermeye yardımcı olabilecek her şey benim de parçası olmak isteyeceğim bir şeydir. Onun düşüncelerini büyük bir ilham kaynağı olarak görüyorum."

‘TECRİT İNSANLIK DIŞIDIR’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İmralı Cezaevi’nde mutlak tecrit altında tutulmasına sert tepki gösteren Ryan, “Bu tamamen inanılmaz bir şey. İnsanlık dışıdır ve insanlık anlayışına ilişkin herhangi bir uluslararası sözleşmenin tüm kural ve düzenlemelerini çiğnemektedir. Bir insanın bu kadar aforoz edilmesi ve bu kadar izole edilmesi inanılmaz ve tüm bunlar gerçekten inanılmaz. İşte bu yüzden 10 Ekim Abdullah Öcalan’a özgürlük kampanyasının çok önemli olduğunu düşünüyorum ve yine bu kampanyayı desteklemek ve bir parçası olmak için elimden geleni yapacağım” diye kaydetti.

Londra Westminster Başpiskoposluğu emekli rahiplerinden Joe Ryan, Kürt Halk Önderi  Abdullah Öcalan için hazırlanan ve barışçıl perspektiflerine katıldığını ve bir parçası olduğunu ifade eden kartpostalı imzaladığını ve İmralı Adası’na postalayacağını kaydetti.