GÖRÜNTÜLÜ

Seyfo Soykırımı’nın yıl dönümü vesilesiyle Turgi’de anma

İsviçre’de yaşayan Süryaniler, 1915 Seyfo Soykırımı’nın 109’uncu yılı dolayısıyla Turgi kentinde anma düzenledi. Anmada Türk devletinin 1915’te yaşanan acılı tarihle yüzleşmediğine işaret edildi.

1915 SEYFO KATLİAMI

Mezopotamya’nın kadim halklarından Süryanilere yönelik gerçekleştirilen Seyfo soykırımının 109’uncu yıl dönümü vesilesiyle İsviçre’nin Turgi kentinde anma etkinliği gerçekleştirildi.

Süryani Ortodoks Kilisesi öncülüğünde düzenlenen anmanın ilki Gebenstorf’ta bulunan Süryani kilisesinde yapıldı. Anmaya Hezex (İdil) Belediye Eşbaşkanı Türkan Kayır, Dr. Toros Korkmaz ve Siyasetçi Tuma Çelik’in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Peder Michael Aziz’in yönettiği ayinde dualar okundu, ilahiler seslendirildi.

Kilisedeki törenin ardından Turgi kentinde bulunan Süryani Kültür Derneği’ne geçen kitle burada da bir anma gerçekleştirdi.

Katledilen Süryanilerin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından Peder Michael Aziz dua okudu.

Daha sonra Dr. Toros Korkmaz bir konuşma yaptı. Kendisinin de 1915’de soykırıma uğrayan Ermeni halkının bir bireyi olduğunu belirten Korkmaz,  “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinde azıklıkları yok etme var. Bu felsefe bütün azınlıklara uygulandı. 1915 acılı bir tarihtir. Bu tarihle tam olarak yüzleştiği söylenilemez” dedi.

Tuma Çelik ise, 1915’e nasıl gelindiğini, o tarihte ve sonrasında  neler yaşandığını özetleyerek “Mücadele edilmeden sorunları çözemeyiz. 1915’de yaşanan olayları tek başımıza çözemeyiz. Bu katliamdan etkilenen çeşitli halklar var. Onlarla ortaklaşmak zorundayız. Bu açıdan HDP önemli bir projedir. Devlet farklı etnik kimliklerin bir araya gelmesini istemiyor. Bunun için de sürekli olarak HDP’yi sadece ‘Kürtlerin partisidir’ diyerek ayrıştırmak istiyor. Buna karşı ortak mücadele şart. Yıllar sonra Hezex’te Süryani bir belediye başkanımız var. Bu anlamlıdır” ifadelerini kullandı.

Konuşmalardan sonra kadın ve çocuklardan oluşan bir grup Seyfo Soykırımı üzerine yazılmış türküyü seslendirdi.