GÖRÜNTÜLÜ

Türk devletinin hukuk ve insanlık suçları protesto edildi

İmralı tecrit, işkence ve soykırım sistemi, Özgürlük Gerillası’na karşı yasaklı silah kullanımı ve irade gaspının protesto edildiği Strasbourg’da, “Türk devletinin soykırım suçları karşısında herkesin ayağa kalkması gerekiyor” denildi.

TECRİDE, KİMYASAL SUÇLARINA VE İRADE GASPINA KARŞI EYLEM

Fransa’nın Strasbourg kentinde Zîn Kadın İnisiyatifi ve Strasbourg Demokratik Kürdistanlılar Merkezi tarafından İmralı İşkence Sistemi bağlamında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük işlenen insanlık suçu, işgalci Türk devletinin Özgürlük Gerillası’na karşı yasaklı silahları kullanması ve Colemêrg halkının iradesine el konulması protesto edildi.

Strasbourg Merkez Garı önünde gerçekleştirilen eylem Kürdistan Devrim Şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Eylemde farklı dillerde “Öcalan’a Özgürlük” , “Freedom For Öcalan” , “CPT acil olarak İmralı’da Öcalan’ı ziyaret et” yazılı pankartların yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve fotoğraflarının basılı olduğu flamalar taşındı. Ayrıca hazırlanan bildirilerle kitle çalışması yürütüldü.

Sık sık “Bijî Serok Apo” , “Bê Serok Jiyan Nabe” , “Faşist Erdoğan” , “Libere Öcalan” sloganlarının atıldığı eylemde ilk olarak Strasbourg Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Sidar Amedî bir konuşma yaptı.

Sidar Amedî, “Faşist Türk devletinin bugünkü temsilcisi Türk devleti uzun süredir Kürt halkına ve kentlerine dönük saldırılarına devam ediyor. Bu saldırılar İmralı’da Önderliğimize dönük tecritle başladı. Halkımıza ve Önderimize dönük birçok insanlık suçu işleyen Türk devleti, gerillaya karşı ise savaşta kullanılması yasak olan kimyasal ve taktik nükleer silahları kullanıyor. Öte taraftan ise bu suça sessiz kalan ülkeler ise arkadaşlarımız Türk devletine teslim ediyor. AKP-MHP faşist rejimi Kürtlere her yerde yönelmiş durumda. Ama herkes biliyor ve bilsin ki Kürt halkı Önderliği özgür olmayıncaya kadar dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın direniş ve mücadelesine devam edecek. Çünkü Önderimiz özgürleşmeden Kürt halkının özgürleşmesi mümkün değildir” dedi.

12. YILINI DOLDURACAK ÖZGÜRLÜK NÖBETİ’NE KİTLESEL KATILIM ÇAĞRISI

Amedî ayrıca 25 Haziran tarihinde 12. yılını geride bırakacak olan Özgürlük Nöbeti’nin yıl dönümünde Strasbourg’da düzenlenecek kitlesel eyleme katılım çağrısında bulundu.

Zîn Kadın İnisiyatifi adına söz alan Helena Dersim ise, Fransa Demokratik Kürt Konseyi’nin (CDK-F) Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin tarihsel sürecini, Avrupa ülkelerinin tecritteki rolünü, başta CPT olmak üzere Avrupa kurumlarının işlenen suça karşı sessizliğini ve 10 Ekim 2023 tarihinde başlatılan “Öcalan’a Özgürlük; Kürt Sorununa Çözüm” hamlesini ele alan metnini okudu.

Metinde İmralı’da işlenen insanlık suçu ele alınarak başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere siyasi tutsak Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş’ta ailelerinin ve avukatlarının aylardır tek bir haber dahi alamadıkları vurgulandı.

ULUSLARARASI SESSİZLİK SUÇ ORTAKLIĞIDIR

İmralı’da bir insanlık suçunun işlendiğine dikkat çeken metinde Türk devletinin işlediği suçlara dönük uluslararası bir sessizliğin mevcut olduğu ifade edildi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kürt sorunun barışçıl ve demokratik çözümünün muhatabı ve Kürt halkının iradesi olduğu yazılan bildiride, “Önder Öcalan şahsında tüm Kürt halkına karşı bir soykırım yürütülüyor. Bu suça ortak olmamak ve demokrasiyi savunmak için herkesin ayağa kalkması gerekiyor” çağrısında bulunuldu.

FRANSA TÜRK IRKÇI GRUPLARINI TESPİT EDİP GEREKENİ YAPMALI

Strasbourg Demoktarik Kürt Toplum Merkezi adına konuşan Veli Tekiner ise son günlerde Özgürlük Nöbeti’ne dönük Türk ırkçı gruplarının saldırılarına değindi. Tekiner, “Fransız vatandaşı bu grupların Kürt düşmanlığı son derece üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur. Biz Kürtler halkların bir arada yaşaması için, demokrasi ve insan hakları için mücadele verirken Türk olup Fransa vatandaşlığı bulunan bu grupların Kürtlere dönük düşmanlığını örgütleyen kimlerse Fransa devleti tespit etmeli ve gerekeni yapmalıdır. Biz haklı ve onurlu davamızı sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

Eylem sloganlarla sona erdi.