14 silahlı grup Suriye Ulusal Koalisyonu'nu reddetti

14 silahlı grup Suriye Ulusal Koalisyonu'nu reddetti

Fransa ve Türkiye’nin tanıdıðı Suriye Ulusal Koalisyonu’nda bölünmeler başladı. Ýkisi büyük silahlı gruplar olmak üzere Esad rejimi ile savaşan 14 örgüt, koalisyonu reddederek dışarıdan dayatılan “komplo” olarak deðerlendirdi.

Halep’te Suriye rejimi ile çatışan iki önemli grup Tewhid Livası ve El Nusra Cephesi ile Kataeb Ehrar Şam’ın da aralarında olduðu 14 örgüt, görüntülü bir mesajla yeni kurulan Suriye Ulusal Koalisyonu’nu reddetti. Bunlar Halep’teki en aktif silahlı gruplar olarak deðerlendiriliyor.

Görüntülü açıklamada, “Biz, Halep kenti ve bölgesindeki savaşçı fraksiyonlar, Ulusal Koalisyon olarak adlandırılan komployu reddettiðimizi bildiriyoruz. Oy birliði ile adil bir Ýslami devletin kuruluşunda karar kıldık” denildi.

Örgütler, kendilerine dışarıdan dayatılan ister koalisyon olsun isterse meclis (SUK) gibi planları reddettiklerini açıkladı.

30 kadar kişinin yer aldıðı görüntüde, Ýslami bir bayrak ile bildiriyi okuyan kişinin önündeki masa üzerinde bir kuran dikkat çekiyor.

Bildirinin okunması ardından grup Allah-u Ekber diye baðırarak Kuran’ın anayasa olmasını istedi.

Ýstanbul’da kurulan ve batılı devletlerce tanınan Suriye Ulusal Meclisi (SUK) şu ana kadar başarılı olmazken, 11 Kasım günü bu kez Suriye Ulusal Koalisyonu kuruldu. Koalisyonun başına “ılımlı din adamı” olarak sunulan Şeyh Ahmed Moaz El Kadib seçikldi. Eski vekil Riad Seyf ile Suriye içindeki ayaklanma koordinasyonunda rol oynadıðı belirtilen Suheyr Atasi de yardımcılıðına seçildi.

Ýki gün öncesinde (9 Kasım), Batılıların Suriyelilerin temsilcisi olarak kabul ettiði SUK’un başına bu kez Hristiyan Georges Sabra seçildi. Sayda, önceki başkan Kürt kökenli Abdulbasit Sayda’nın yerini aldı. Ancak seçimlerden sonra biri SUK’un kurucularından olmak üzere üç istifa yaşandı.

Suriye Ulusal Koalisyonu Katar’ın Doha ketinde kurulduktan hemen sonra hızlı bir şekilde Fransa tarafından tanındı. Fansa, koalisyona “tam destek” sunduðunu açıkladı. Türkiye de aynı acele ile bu koalisyonu tanırken, ABD koalisyonun “meşru” olduðunu ifade etti ancak arasına mesafe koydu. Ýngiltere de benzer şekilde, yeni koalisyonu resmen tanımak istediði ancak projeleri konusunda netleşme istedi.