15 AB ülkesi: Sınırlar daha iyi korunsun

Atina’da bir araya gelen 15 Avrupa Birliği üyesi ülke, kaçak göçmen akışına karşı birliğin sınırlarının daha fazla korunması çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) üyesi 15 ülkenin temsilcileri, kaçak göçmen geçişlerine çözüm bulmak için Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenen iki günlük konferansta bir araya geldi. Yunanistan, Avusturya, Çekya, Polonya ve Danimarka’nın yanı sıra Baltık ülkelerinin katıldığı konferansta 15 ülkenin buluşması, AB yönetimine rest ve baskı biçiminde yorumlandı.

Dün sona eren konferansın ardından ortak açıklama yapan ülkeler, birliğin sınırlarının daha sıkı biçimde korunması gerektiği yönünde Brüksel’e çağrıda bulundu. Mülteci akışının durdurulması için Avrupa Komisyonu’ndan daha fazla bütçenin ayrılmasını isteyen ülkeler, özellikle AB’nin sınır koruma gücü olan Frontex’in güçlendirilmesini talep etti.

ÜÇÜNCÜ ÜLKELERE GİRİŞE İZİN VERİLMELİ

Sığınma başvurusu için gerekçesi olmayan göçmenlerin hızlı bir şekilde tespit edilip ülkelerine gönderilmesini isteyen 15 AB üyesi ülke, mültecilerin üçüncü ülkelere girişine izin verilmesi gerektiğini ifade etti. Söz konusu bu talebin kabul edilmesi göçmenlerin ilk ayak bastığı AB ülkesinden başka bir ülkeye geçmeleri önündeki engeller kalkmış olacak.

Konferansa ev sahipliği yapan Yunan hükümeti ise mülteci akışının durdurulması için Türkiye ile sınır bölgesi olan Yunanistan’ın kuzey doğusunda çelik çitlerin örülmesini talep etti. Türkiye-Yunanistan sınırında örülecek çitler için Avrupa Komisyonu herhangi bir bütçe ayırmaması Atina-Brüksel arasında krize dönüşmüş durumda.