2018 ve 2022 dünya kupaları soruşturmalarında yeni deliller

2018 ve 2022 dünya kupalarının oylanmasında yapılan usulsüzlükler ve verilen rüşvetlere ilişkin açılan soruşturmalarda yeni deliller ortaya çıkıyor.

2018 ve 2022 dünya kupalarının oylanmasında yapılan usulsüzlükler ve verilen rüşvetlere ilişkin açılan soruşturmalarda yeni deliller ortaya çıkıyor. İsviçre Federal Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, ‘kara para aklamaya’ dair 28 yeni delilin bulunduğu bildiriliyor.

Rusya ve Katar’da oynanacak 2018 ve 2022 dünya kupalarının oylanması sırasında birçok usulsüzlük yapıldığı ve oylamaya katılan FIFA görevlilerinin rüşvet aldığı ortaya çıkmış ve Kasım 2014’de soruşturma açılmıştı. Soruşturma kapsamında özellikle kara para aklamaya ilişkin yeni delillere ulaşıldı.

Federal Savcılık sözücüsü André Marty tarafından verilen bilgilere göre, elde edilen yeni deliller 2018 ve 2022 kupalarının oylanmasına ilişkin soruşturmaya dahil edildiler.

Haziran ayında federal savcı Michael Lauber’in yaptığı açıklamada, 53 şüpheli olayın olduğuna dikkat çekilmişti. Lauber, soruşturmanın ‘büyük ve karmaşık’ olduğunu söylemiş ve kara para aklama olaylarına ilişkin şikayet merkezi MROS’un devreye girdiğini duyurmuştu.

Dünya kupalarının yapılacağı ülkelerin belirlendiği oylamalarda, delegelerin rüşvetle oy kullanıldığına dair iddialar son yıllarda FIFA’nın itibarını oldukça zedeledi. Rüşvetlerin Güney Afrika’da yapılan 2010 Dünya Kupası ile başladığı ve sonrasında da devam ettiği biliniyor. Skandallar nedeniyle yıllardır FIFA’nın başkanlığını yürüten Sepp Blatter, Haziran ayında tekrar seçildikten hemen sonra istifa edeceğini duyurmuştu.