40 yılda deniz canlıların nüfusu yüzde 50 azaldı

WWF, memeliler, kuşlar, sürüngenler ve balıklardan oluşan deniz hayvanı nüfusunun 1970'li yıllardan bu yana yarıya düştüğünü açıkladı. Nedeni ise aşırı avlanma, kirlilik ve küresel ısınma.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF, memeliler, kuşlar, sürüngenler ve balıklardan oluşan deniz hayvanı nüfusunun 1970'li yıllardan bu yana yarıya düştüğünü açıkladı. Nedeni ise aşırı avlanma, kirlilik ve küresel ısınma.

İsviçre merkezli Dünya Doğayı Koruma Vakfı yayınladığı bir raporda, insan eylemlerinin deniz hayvanlarının tükenmesinde temel rol oynadığı vurgulandı.

İnsan kaynaklı sorunlar şöyle sıralandı: Aşırı avlanma ve kıyıların geliştirilmesi adına doğal madde işleten endüstriler, kirlilik, okyanusların asitleştirilmesinden sorumlu sera gazı salınımları ve denizlerdeki ısınma.

Uluslararası örgüt, insanın balıklarla ilgili iştahının sürekli arttığına dikkat çekerek, küresel ölçekte kişi başına ortalama tüketimin 19960 yılında yüzde 9.9 kilogramdan 2012'de 19.2 kilograma yükseldiğini kaydetti.

Raporda deniz canlısı nüfusunun 1970 ile 2012 arasında yüzde 49 oranında gerilediği belirtildi.

Bazı türlerdeki azalma yüzde 75 ile alarm verici bir düzeye ulaştı.

Deniz canlılarındaki azalmanın en fazla 1970'den 1980'lerin ortalarına kadarki dönemde yaşandığı ifade edildi.

Uzmanlar, mercan resifi ve denizaltı yeşilliklerinin küresel ısınmanın etkisi altında 2050'ye kadar yok olabileceği konusunda uyardı.

Tüm deniz türlerinin yüzde 25'ten fazlası mercan resifi ve denizaltı yeşilliklerinde yaşarken, 850 milyona yakın kişi de ekonomik, sosyal ve kültürel hizmetleri için doğrudan bundan yarar görüyor.

Raporda mercan resifinin yok olmasının topluluklar üzerinde dramatik sonuçları olan "felaket düzeyinde bir tükenişi" temsil edeceği kaydedildi.