50 STÖ ve BM kurumlarından Ýsrail'e 'ablukayı kaldır' çaðrısı

50 STÖ ve BM kurumlarından Ýsrail'e 'ablukayı kaldır' çaðrısı

Ýsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik ablukayı kaldırması için 50 uluslar arası sivil toplum örgütü (STÖ) ile BM’ye baðlı kurumlar çaðrıda bulundu.

Ýsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik ablukayı sertleştirmesinin beşinci yıldönümünde uluslar arası bir çaðrı geldi. Ýsrail, uluslar arası hukuku ihlal ederek 1,6 milyonu aşkın kişiyi etkileyen ablukayı sürdürüyor. Çaðrıyı imzalayan Oxfam, Uluslar arası Af Örgütü, Dünya Doktorları, Save the Children, UNICEF ve Dünya Saðlık Örgütü, ablukadan etkilenenlerin yarısından fazlasının çocuk olduðuna dikkat çekti.

Abluka nedeniyle Ýsrail hükümetinin artan düzeyde eleştirilere konu olduðunu hatırlatan örgütler, ablukanın beşinci yıldönümünde bu baskıyı arttırmak istiyorlar.

Gazze’de basın toplantısı düzenleyen BM’nin Filistin Toprakları Ýnsani yardım koordinatörü Maxwell Gaylard, ablukaya ve Gazze sakinlerinin kolektif olarak cezalandırılmasına son verilmesi çaðrısını yineledi.

BM’nin Filistinli mültecilere yardım ajansı UNRWA genel komiseri Filippo Grandi, ablukanın illegal olduðunu söylerken Gazze’nin ihtiyacının gerçek bir kalkınma olduðunu, ancak abluka nedeniyle insani çalışma üzerinde yoðunlaşmak zorunda kaldıklarını kaydetti.

Bunun da para israfı olduðunu ifade eden Grandi, “Abluka aynı zamanda ters etki yaratıyor çünkü Ýsrail’e getirileceði iddia edilen güvenliði getirmiyor” dedi.

Ablukanın yıldönümü dolayısıyla yayınlanan ortak açıklamada ise, organizasyonlar ablukanın yol açtıðı zorluklara işaret etti. Bunlar arasında halkın yüzde 80’inin yardıma baðımlı olduðu Gazze’de 2007’den beri şirketlerin yüzde 30’unun kapanmasına yer verildi.

Ayrıca tüketim suyunun temiz olmadıðı ve inşaat malzemelerine getirilen kısıtlamalar nedeniyle 71 bini aşkın konut eksikliði yaşandı. Bu da Gazze’deki konutların tümünün yüzde 23’üne denk geliyor.