Çin ile ABD arasında Tayvan gerginliği

Çin ile ABD arasında son haftalarda korona salgını nedeniyle gerilen ilişkiler şimdi de Washington'un Tayvan'a savaş gemisi göndermesiyle daha da kötüleşiyor.

2018'de Donald Trump'ın Çin'e yönelik başlattığı ticaret savaşı ardından son olarak da koronavirüsünün kaynağına dair karşılıklı suçlamalar nedeniyle ilişkiler gerilmişti. Dün ise ABD donanmasına ait McCampbell adlı savaş gemisinin Çin ile Tayvan'ı ayıran Tayvan Boğazı'ndan geçtiği duyurulmuştu.

Çin'in tanımadığı ve kendi toprağı kabul ettiği Tayvan'da Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, savaş gemisinin geçişinin 'rutin' olduğu savunuldu.

Resmi adı Çin Cumhuriyeti olan Tayvan adası, 1949'da Mao Zedung önderliğindeki komünistlere karşı savaşı kaybeden Çan Kayşek liderliğindeki milliyetçilerin elinde kalan son toprak parçası idi. Tayvan'a sığınan milliyetçi Çin hükümeti, 1971 yılına kadar Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ülkenin uluslararası alandaki temsilcisi olarak kabul edilmişti. Ancak Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan'ı tanımayı kesin olarak reddediyor.