İran’da DAİŞ bağlantılı olduğu iddiasıyla 28 gözaltı

İran İstihbarat Bakanlığı, Jina Emini’nin katledilişinin yıldönümünde “saldırılar planlayan” DAİŞ bağlantılı 28 şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu.

Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamada "Son günlerde Tahran ile Elburz ve Batı Azerbaycan eyaletlerinde düzenlenen bir dizi eşzamanlı operasyonda çok sayıda terörist üs hedef alındı" denildi.

28 kişinin gözaltına alındığını belirten İstihbarat Bakanlığı, bunların DAİŞ bağlantılı olduklarını ve aralarından bazılarının  “Suriye'de tekfircilere eşlik etmiş ya da Afganistan, Pakistan ve Irak Kurdistan bölgesinde faaliyet göstermiş" kişiler olduğunu ileri sürdü.

İran devleti, “tekfiri” terimini genellikle “cihatçılar” ya da “radikal Sünni İslam destekçileri” için kullanıyor.

Bakanlık, gözaltılar sırasında iki güvenlik gücü mensubunun yaralandığını, bombalar, ateşli silahlar, patlayıcı yelekler ve iletişim ekipmanlarının ele geçirildiğini belirtti.

Aynı kaynağa göre 28 şüpheli 2022 yılında "Tahran'ın yoğun nüfuslu bölgelerinde güvenliği sarsmak ve ayaklanmaların yıldönümünde isyanları ve gösterileri kışkırtmak için 30 eş zamanlı terörist patlama gerçekleştirmek" istiyordu.