İran’da sivillere yönelik ‘yaygın saldırılar’ UCM’ye taşındı

Fransız “Femme Azadi” derneği, İran’da sivillere yönelik “yaygın saldırıların” soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) başvurdu.

Fransız “Femme Azadi” derneğinin avukatı Emmanuel Daoud, haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, derneğin UCM Savcılığına, mahkemeye sevk niteliği taşıyan bir "başvuruda" bulunduğunu söyledi.

Dernek aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi'ne de bir mektup göndererek davayı UCM savcısına havale etmesini istedi.

Avukat Emmanuel Daoud, BM Güvenlik Konseyi İran'daki durumu UCM'ye "havale ederek" sorumluluklarını yerine getirirse, UCM’nin kanıt toplamak için derneğin dosyasında yer alan bilgileri kullanabileceğini kaydetti. Daoud, “Bu yasal bir işlemdir” diye ekledi.

16 Eylül 2022’de Kürt genç kadın Jina Emini’nin Tahran’da katledilmesinin ardından benzeri görülmemiş bir halk hareketi başlamıştı.

“Jin jiyan azadî” isyanında İran İnsan Hakları Örgütü’ne (IHR) göre 68’i çocuk ve 49’u kadın olmak üzere en az 551 gösterici güvenlik güçleri tarafından katledildi. Uluslararası Af Örgütü’ne göre 22 binden fazla kişi tutuklandı. Protestolarla bağlantılı 7 kişi de idam edildi.

Femme Azadi derneği "Bu nadir şiddetteki eylemler ne münferit ne de tesadüfidir, zira göstericileri susturmak amacıyla titizlikle organize edilmişlerdir" dedi.

Dernek, İran’da yaşananları insanlığa karşı suçlar, cinayet, hapis, işkence, cinsel şiddet ve zulüm gibi çeşitli suçları şeklinde ele alıyor.

UCM’ye verilen dosyada ayrıca İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de “insanlığa karşı suç işlemekle” suçlanıyor. Reisi ile ilgili suçlamalar “Ölüm Komitesi”ne kadar götürülüyor. Bu komite 1988 yılında hangi tutsağın idam edileceğine karar veriyordu.