İran’da tutuklanan gazeteci Nazila Marufian serbest bırakıldı

Tahran’da ahlak polislerince katledilen genç Kürt kadın Jina Emini’nin babası ile röportaj yaptığı için tutuklanan gazeteci Nazila Marufian serbest bırakıldı.

Nazila Maroufian, Tahran'daki Evin hapishanesinden serbest bırakıldıktan sonra, başörtüsü takmanın kadınlar için zorunlu olduğu İslam Cumhuriyeti yetkililerine meydan okumanın bir işareti olarak sanal ağlarda başörtüsüz çekilmiş bir fotoğrafını paylaştı.

Marufian, zafer işareti yaptığı fotoğrafı ile birlikte "Köleliği kabul etmeyin" ifadesini X (eski Twitter) ve Instagram hesabına paylaştı.

23 yaşında olduğu belirtilen Nazila Marufian, ekim ayında Mostaqil Online haber sitesinde Jina Emini'nin babası Amcad Emini ile bir röportaj yayınlamıştı.

Jina Emini, eylül 2022’de Tahran’da başını şeriat kurallarına göre örtmediği gerekçesiyle ahlak polislerince katledilmiş ve halk ayaklanmasına yol açmıştı.

Baba Amcad Emini verdiği röportajda, kızının “tıbbi bir durumdan öldüğü” yönünde açıklamada bulunan yetkililerin yalan söylediğini belirtmişti.

Doğu Kurdistan’ın Seqiz kentinden olan ancak Tahran’da yaşayan Nazila Marufian, ilkin kasım ayında tutuklanmış ancak serbest bırakılmıştı. Ocak ayında yeniden tutuklanarak iki yıl tecilli hapse mahkum edilmişti. Temmuz ayında yeniden tutuklanarak Tahran’da işkenceleri ile ünlü Evin cezaevine konulmuştu.

Yakınları Nazila Marufian’ın kısa bir süre önce hastaneye kaldırıldığını belirterek, sağlık durumundan endişeli olduklarını belirtmişti.

Jina Emini’nin katledilmesinin kamuoyuna duyurulmasına yardımcı olan iki gazeteci, Eylül ayında tutuklandıktan sonra yaklaşık bir yıldır Evin'de tutuklu bulunuyor.

Mevcut durumda her iki gazeteci "ulusal güvenliği baltalamak" suçundan yargılanıyor.

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi'ne göre, protestolara yönelik baskılar sırasında 95 gazeteci tutuklandı ve çoğu kefaletle serbest bırakıldı.