İran ve Rojhilat’ta eylemler 38’nci gününde

İran ve Doğu Kürdistan’ın onlarca kentinde protesto eylemleri bir ayı aşkın bir süredir devam ediyor. Bu hafta sonu, birçok kentte genel greve gidildi.

22 yaşındaki Kürt genç kadın Jina Emînî’nin Tahran’da ahlak polislerince katledildiği 16 Eylül’den bu yana protesto eylemleri gerçekleşiyor.

Devlet güçlerinin ağır saldırıları, kitlesel tutuklamaları, tehditleri ve işkencelerine rağmen her gün onlarca kentte eylemler sürüyor.

Tahran bölgesi, Azerbaycan, Doğu Kürdistan, Huzistan, İsfahan, Hurmüzgan ve Sistan-Belucistan eyaletlerinde yoğun protestolar gerçekleşti.

Cumartesi günü Doğu Kürdistan’ın özellikle Sine, Bane, Meriwan, Bokan ve Mahabad kentlerinde genel greve gidildi. İşyerleri kepenk indirdi.

Aynı kentler ile Kirmaşan, Urmiye ve Seqiz’da gece saatlerinde sokak eylemleri de yapıldı.

Çok sayıda noktada ateşler yakılarak “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı. Birçok kentte devlet güçleri ile çatışmalar yaşandı.

Öğrenciler de çok sayıda kentte sokaklara çıktı ya da dersleri boykot etti. Öğretmenler sendikasının çağrısı üzerine bu pazardan itibaren iki günlük grev kararı alındı. Öğrencilere yönelik polis şiddetine karşı greve gidilecek.

Muhalif kaynaklara göre protesto eylemleri 195 kente yayıldı. İnsan hakları örgütleri ve muhalif kaynaklar, 200 ile 400 arasında kişinin katledildiğini, onbinlerce kişinin gözaltına alındığını belirtiyor.