İspanya parlamentosunda Katalanca, Baskça ve Galiçyaca konuşulabilecek

İspanya parlamentosunda milletvekilleri bundan böyle Katalanca, Baskça ve Galiçyaca konuşabilecekler. Katalan bağımsızlıkçılar “tarihi bir gün” olarak değerlendirdi.

Sosyalist Başbakan Pedro Sánchez için hayati önem taşıyan ve Carles Puigdemont'un Katalan bağımsızlık hareketinin talebi doğrultusunda, milletvekilleri artık mecliste Katalanca, Baskça ya da Galiçyaca konuşabilecekler.

Carles Puigdemont'un bağımsızlık yanlısı partisi Junts per Catalunya'dan Miriam Nogueras, parlamentoda Katalanca yaptığı konuşmada "Bu tarihi bir gün” dedi.

Nogueras, “Nihayet burada Katalanca konuşanların haklarına saygı gösterilecek" diye ekledi.

Kastilya (İspanyolca) dili ülke genelinde tek resmi dil olarak kabul edilirken, eş diğer üç dil “eş resmi diller” statüsüne sahip.

Bu statü Kastilyanca ile birlikte Katalonya, Bask Bölgesi ve Galiçya'da, bu özerk bölgelerin dillerinin de resmi dil olmasını, okullarda öğretilmesini ve bölgesel parlamentoda kullanılmasını sağlıyor.

İspanyol parlamentosunun genel kurul oturumlarında da Kastilyancanın dışında diğer dillerin kullanılması uzun süredir ulusalcı partilerin bir talebiydi.

Katalan parti ancak ağustos ayı ortasında bu talebine olumlu yanıt aldı. Katalan parti, bunun karşılığında Sanchez’in İspanya Parlamentosu başkanlığı için adayına destek verdi.

Belçika'ya sığınan eski Katalan bölge başkanının partisi Junts per Catalunya, ayrıca hükümetten Katalanca, Baskça ve Galiçyaca'nın AB'nin resmi dilleri olarak tanınmasını talep etti.

Bu talep Salı günü Avrupa İşleri Bakanları tarafından tartışıldı. İtirazların dile getirildiği toplantıda, bir karara varmak için daha fazla zaman istendi.

Pedro Sánchez'in önümüzdeki haftalarda yeniden iktidara gelebilmesi için Carles Puigdemont'un partisinden milletvekillerinin oyları büyük önem taşıyor.

Carles Puigdemont ayrıca 2017'deki bağımsızlık referandumu girişimi nedeniyle yargılanan bağımsızlık yanlısı üyeler için af talep etti.