İsrail, Almanya ile en büyük silah anlaşmasını yaptı

Almanya ve İsrail Savunma Bakanlıkları, ABD'nin Almanya'nın 3,5 milyar dolara Arrow 3 hava savunma sistemi satın almasına yeşil ışık yaktığını açıkladı.

İsrail Savunma Bakanlığı ve Almanya Federal Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ABD hükümeti, Almanya'nın İsrail ve ABD tarafından ortaklaşa geliştirilen Arrow 3 füze savunma sistemini satın almasına onay verdi.

3,5 milyar dolar değerindeki bu sözleşme, İsrail'in şimdiye kadar akdettiği en büyük savunma anlaşması olarak önem kazanıyor.

Arrow 3, uzun menzilli, yüksek irtifa önleme yetenekleri sayesinde dış atmosferik balistik füzeleri engellemek için tasarlandı.

Bu son teknoloji sistem, gelen tehditleri etkisiz hale getirmek için "vur ve öldür" yaklaşımını kullanıyor.

İsrail Füze Savunma Örgütü (IMDO) ve ABD Füze Savunma Ajansı (MDA) tarafından İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI) ve Elbit Systems dahil olmak üzere birçok şirketin katılımıyla ortak geliştirildi ve ortak üretildi.

ABD'nin onayını takiben, İsrail ve Almanya Savunma Bakanlıklarından üst düzey yetkililer, anlaşmanın başlangıcını işaret eden bir Taahhüt Mektubu'nun (LOC) imzalanmasına katılacaklar ve proje üzerindeki çalışmaların hemen başlatılması için 600 milyon dolarlık bir başlangıç ​​taahhüdü verilecek.

Anlaşmanın detayları İsrail ve Almanya Savunma Bakanlıkları ile IAI tarafından nihai hale getirilecek ve her iki parlamentodan da onay alındıktan sonra 2023'ün sonuna kadar tam sözleşmenin imzalanması bekleniyor.

Amerikan Patriot ve Alman IRIS-T uçaksavar sistemlerini Ukrayna'ya teslim eden Almanya, Ekim 2022'de başlatılan ve bugüne kadar Krallık Devletleri dahil 17 ülkenin katıldığı "European Sky Shield" projesinin öncülüğünde yer alıyor. Bu proje artan “Rusya tehdidi” karşısında alımlarını birleştirmeyi amaçlıyor.

İsrail ve ABD tarafından ortaklaşa geliştirilen ve ortak üretilen bir hipersonik anti-balistik füze olan Arrow 3, Patriot PAC-3 (orta menzil) ve IRIS-T (kısa menzil) ile birlikte Avrupa semalarını korumak için seçilen uzun menzilli bir sistem olarak dikkat çekiyor.

Bu tercihler, SAMP/T Mamba sisteminin ön seçiminin dışında bırakılması nedeniyle Fransa ve İtalya'yı rahatsız ediyor.

SAMP-T, Ukrayna'nın Rus dronları, füzeleri ve uçaklarından gelen saldırılarla başa çıkmasına yardımcı olmayı amaçlayan orta menzilli bir mobil hava savunma sistemi. Bir radar, yaklaşık 100 km menzile sahip sekiz Aster füzesi ile donanmış rampalar ve bir yerden fırlatma modülü ile donatılmış.