İsrail Filistin’in BM tam üyeliğini engelleyecek!

İsrail, Filistin’in BM’ye tam üyelik girişimini ‘ABD işbirliğiyle’ bloke etme amacıyla girişimlerde bulunduğunu duyurdu.

Filistin Özerk Yönetimi Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki, Birleşmiş Milletler’e (BM) tam üyelik için Güvenlik Konseyi’ne başvuru yapacaklarını duyurmuştu.

Filistin’in uluslararası alanda devlet olarak tanınması anlamına gelecek olan bu girişiminin İsrail tarafından engelleneceği duyuruldu. İsrail’in BM nezdindeki büyükelçisi Danny Danon, “Filistin’in bu inisiyatifini bloke etmeye hazırlanıyoruz” dedi.

ABD İLE BİRLİKTE BLOKE EDİLECEK

Filistinlilerin ‘teröristleri finanse ettiği’ ve ‘şiddeti teşvik ettiğini’ savunan Danon, “Tüm bunlara rağmen BM üyesi bir devlet olmaya çalışıyorlar. İsrail de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) delegasyonuyla işbirliği halinde bu inisiyatifi bloke edecek” diye konuştu.

BM üyesi ülkelerin diplomatlarına göre, Filistin’in BM’ye tam üyelik için her türlü girişimi Güvenlik Konseyi’nin veto yetkisi olan 5 daimi üyesinden biri olan ABD tarafından bloke edilecek.

Filistin’in BM’ye tam üyelik başvurusunun bizzat Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki tarafından Ocak ayında yapılması planlanıyor. Ancak başvurunun oylanacağı Genel Kurul’dan önce BM Güvenlik Konseyi’nden geçmesi gerekiyor.

DAİMİ VE GEÇİCİ 15 ÜYENİN 9’U VE 5 DAİMİ ÜYENİN TÜMÜNÜN ONAYI GEREKİYOR

BMGK’de ise daimi ve geçici 15 üyenin en az 9’unun ‘evet’ oyu gerekirken, 5 daimi üyeden hiçbirinin ‘veto’ vermemesi şart. BMGK’nin daimi üyeleri Rusya, Çin, Büyük Britanya, Fransa ve ABD. Ancak ABD, bugüne kadar birçok önemli konuda İsrail’in yanında tutum takınırken, Başkan Donald Trump’ın bu yönlü politikası oldukça keskin. Trump son olarak geçtiğimiz yıl Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımış ve ABD Büyükelçiliği İsrail’in kuruluş yıldönümü olan 14 Mayıs’ta bu kente taşınmıştı.