İsveç'te Tesla'ya karşı boykot büyüyor

İsveç'te çok az Tesla çalışanı olmasına rağmen, otomobil üreticisine karşı tarihi bir hareketlenme başlıyor. Binlerce işçi, markayı boykot etmek için örgütleniyor.

Her şey Ekim sonunda 120 Tesla mekanikçisiyle başladı. İsveç'te Amerikan markası, maaşlar üzerine toplu sözleşmeyi imzalamayı reddediyor. Bu, işçilerin hak ettikleri avantajlardan, özellikle ücret ve çalışma koşulları açısından mahrum kalmalarına neden oluyor. Grev, 7 tamir atölyesindeki işçilerle başladı ama ülkede çok daha büyük bir boyuta ulaştı.

İsveçli liman işçileri harekete katıldı ve 7 Kasım'dan beri ülkenin tüm limanlarındaki Tesla araçlarının teslimatını engelliyor. Bu, elektrikli araç üreticisine karşı Avrupa'da yapılan en büyük seferberlik. İşçiler, Tesla'yı bu toplu sözleşmeyi imzalamaya zorlamak istiyor ve taraflar arasındaki uyuşmazlık da giderek büyüyor.

MARKANIN TÜM FAALİYETLERİ BLOKE EDİLDİ

Liman işçileri artık Tesla araçlarını indirmiyor, bakım ekipleri mağazaları ve arızalı Supercharger'ları temizlemiyor. Hatta postane bile mücadeleye katıldı: Tesla'nın postası yakında dağıtılmayacak. İsveç'te üreticinin faaliyetleri tamamen felç oldu. 2013'ten beri ülkede bulunan Elon Musk'ın şirketi, bu tür bir durumla henüz karşılaşmamıştı.

Tesla, "İsveç'te üretim tesisi olmadığı" gerekçesiyle toplu sözleşmeyi imzalamayı reddediyor. Ancak çalışanlar mücadelelerini sürdürüyor. Sendikalar İsveç'te çok önemli bir yere sahip. Ülkedeki işçilerin yaklaşık yüzde 90'ı sendikalara üyedir.