İtalya’da M5 ve Kuzey Ligi hükümeti kuruyor

İtalya’da iki ayı aşkın bir süredir devam eden koalisyon görüşmelerinde ‘sistem karşıtı’ M5 hareketiyle ırkçı Kuzey Ligi arasında hükümet kurulması konusunda uzlaşı sağlandı.

5 Yıldız Hareketi (M5) lideri Luigi Di Maio ile aşırı sağcı Kuzey Ligi (Lega Nord) lideri Matteo Salvini arasında yapılan görüşmeler sonunda koalisyon hükümetinde uzlaşıldığı duyuruldu.

AGI haber ajansında yer alan habere göre, Di Maio ve Salvini arasındaki uzlaşının detayları yarın açıklanacak. Ayrıca kurulacak koalisyon hükümetinin başbakanının kim olacağı da yarın duyurulacakken, bu kişi Cumhurbaşkanı tarafından bu ismini onaylanması halinde başbakanlık görevini alacak.

İtalya’da 4 Mart’taki seçimlerde Kuzey Ligi (Lega Nord), Forza Italia ve Fratelli d’Italia’nın oluşturduğu sağ-aşırı sağ ittifak, oyların yüzde 37’sini almıştı. Seçimlere tek başına katılan ‚anti sistem‘ partisi 5 Yıldız Hareketi (M5)  oyların yüzde 32,7’sini alarak partiler bazında birinci olmuştu.

Eski başbakanlardan Matteo Renzi’nin liderliğinde seçimlere giren Demokrat Parti’nin içinde bulunduğu ittifak ise, yüzde 22,9 oyla tarihi bir yenilgi almıştı. Renzi, daha sonra parti genel sekreterliği görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.