İtalya’ya Akdeniz üzeri göçte artış yaşanıyor

İtalya İçişleri Bakanlığı verilerine göre Ocak ayının ilk 3 haftasında ülkeye gelen göçmenlerin sayısı 3 bin 580 olurken, sadece geçtiğimiz hafta sonunda 850 kişi Akdeniz üzerinden İtalya’ya vardı.

Resmi rakamlara göre Libya’dan yola çıkan göçmenlerden 3 kadın yaşamını yitirirken, aralarında çocukların da olduğu en az 30 göçmen ise Akdeniz sularında kayboldu.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla artış gösteren göçün nedenleri arasında Libya’daki geçici hükümetle yapılan anlaşmaların başarısız olması gösteriliyor. 2017 yazındaki anlaşma kapsamında göçmenlerin engellenmesine yönelik bu ülkeye yardımlar yapılmıştı. Ancak Libya’daki iç savaş nedeniyle neredeyse yok olan devlet kurumlarının yetersiz kaldığı belirtiliyor.

4 YILDA 20 BİN KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

2017’de İtalya’ya 120 bin kadar göçmen gelirken, 3 bine yakını ise yaşamını yitirmişti. 2017’nin ikinci yarısında İtalya’nın henüz iç savaşın devam ettiği ve köle pazarlarının kurulduğu Libya ile yaptığı anlaşmayla göçmenlerin gelişinde ciddi bir azalma kaydedilmişti. 119 bin mültecinin İtalya’ya geldiği 2017’de 2016’ya oranla üçte birlik bir göç azalması yaşanmıştı.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, 2014-2017 yılları arasında İtalya’ya ulaşmaya çalışan göçmenlerden 20 bini Akdeniz sularında boğularak can verdi. İtalya’ya ulaşan göçmenlerin önemli bir kısmını iç savaşların yaşandığı Afrika ülkelerinden gelen mülteciler oluştururken, çok sayıda kişi Libya’ya ulaşmak amacıyla Sahra Çölü’nden geçerken yaşamını yitiriyor.