Şekari’nin idamına tepkiler

İran’da Jina Emini’nin katledilmesiyle başlayan eylemlerde yer alan bir kişinin idam edilmesine yoğun tepkiler geldi.

23 yaşındaki Mohsen Şekari, Tahran’da 23 Eylül günü bir Besic üyesini yaraladığı gerekçesiyle göstermelik bir dava sonucunda idama mahkum edilmişti. Besic güçleri, İran devrim muhafızlarına bağlı toplumsal eylemleri bastırmak için kullanılan paramiliter bir güç olarak biliniyor.

8 Aralık Perşembe günü idam edilen Şekari, 16 Eylül’den bu yana devam eden protesto eylemlerine katıldığı için idam edilen ilk eylemci oldu. Ancak her an idam edilme riski altında olan çok sayıda kişi var.

ADALET SİSTEMİNİN İNSANLIK DIŞILIĞI

Uluslararası Af Örgütü, “haksız göstermelik bir dava” yapıldığı tepkisinde bulunurken, idam karşısında “dehşete düştüklerini” kaydetti. Af Örgütü, "Onun infazı, İran'ın sözde adalet sisteminin insanlık dışılığını ifşa ediyor, çünkü onlarca kişi aynı kaderi paylaşıyor” dedi.

AVUKATSIZ ACELEYLE YAPILAN DURUŞMA

Oslo merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR) Müdürü Mahmud Amiri-Mohaddam, uluslararası güçleri sert tepki göstermeye çağırarak, “Aksi halde eylemciler kitlesel bir şekilde infaz edilecekler” diye uyardı. IHR, “Mohsen Şekari avukatsız bir şekilde aceleyle yapılan bir duruşmada idama mahkum edildi” dedi.

ULUSLARARASI TEPKİLER

ABD, gerilimin “uğursuz tırmandırılışına” tepki göstererek, İran iktidarının bundan sorumlu tutulacağını belirtti.

Alman hükümeti de idama tepki gösterirken, Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak, Berlin’deki İran Büyükelçisinin çağrıldığını belirtti. 

İngiliz hükümeti idam için “skandal” derken, İtalya “İran makamlarının kabul edilemez baskısı karşısında uluslararası toplumun kayıtsız kalamayacağını” ifade etti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği idam cezasının “insan hakları ile uyumlu olmadığını” belirtti.

1500 tasvir isimli internet medyası, Şekari’nin idamı ardından Tahran’daki evlerinin önünde acı içinde kıvranan ve defalarca “Mohsen” diye haykıran bir kadının görüntüsünü yayınladı.

11 EYLEMCİ HAKKINDA İDAM

IHR’ye göre 16 Eylül’de Jina Emini’nin katledilmesinden bu yana protesto eylemlerinde 63’ü çocuk ve 29’u kadın olmak üzere en az 458 kişi katledildi. Haklarında idam cezası verilenlerin sayısının ise 11’e çıktığı belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre Çin’den sonra dünyada en fazla idamlar İran’da gerçekleşiyor. IHR’ye göre yılın başından bu yana 500’den fazla kişi idam edildi.