AB: Bağımsız Katalonya birlikten çıkarılır

Katalonya’da 27 Eylül’de düzenlenecek bölgesel seçimlerde bağımsızlık yanlısı partilerin zaferine kesin gözüyle bakılırken, AB’nin bağımsızlığı engellemeye dönük çabaları da dikkat çekiyor.

Katalonya’da 27 Eylül’de düzenlenecek bölgesel seçimlerde bağımsızlık yanlısı partilerin zaferine kesin gözüyle bakılırken, AB’nin bağımsızlığı engellemeye dönük çabaları da dikkat çekiyor.

İspanya’dan ayrılmasına dönük referandumu Anayasa Mahkemesi’nce kabul edilmeyen Katalonya’da gelecek Pazar bölgesel seçimler düzenleniyor. Seçimlerde bağımsızlık yanlılarının zafer kazanacağına kesin gözüyle bakılırken, geçtiğimiz Cuma günü Barselona’da toplanan 1 milyonu aşkın kişi ‘bağımsızlık’ talebini yinelemişti.

Bağımsızlık yanlılarının zaferinden endişe eden NATO ve Avrupa Birliği (AB) gibi kurumların tepkileri de gecikmedi. Dün bir açıklama yapan AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, Katalonya’nın İspanya’dan ayrılması durumunda AB’ye üye olamayacağını söyledi. Schinas, yeni bir devlet kurulması halinde Katalonya’nın AB’ye üyelik için başvuru yapması gerekeceğini kaydetti.

Komisyon sözcüsü, Katalonya’nın İspanya’dan ayrılmasının ‘AB nezdinde üçüncü bir devlet’ olmasını beraberinde getireceğini ve bunun birlik anayasasıyla belirlendiğini de dile getirdi.

Katalonya’nın bağımsızlığına ilişkin dün AFP’ye konuşan bir NATO yetkilisi de, İspanya’dan ayrılması nedeniyle bağımsız Katalonya’nın birliğe üye olamayacağını söylemişti.

AB’nin Katalonya’nın yanı sıra geçtiğimiz yıl bağımsızlık referandumu düzenlenen İskoçya’ya dönük tutumu da aynı yönde olmuştu. İskoçya referandumu öncesinde yapılan açıklamalarda, Büyük Britanya’dan ayrılması halinde İskoçya’nın AB’ye üye olamayacağı ve üyelik için yeni başvuru yapması gerekeceği duyurulmuştu. Bu açıklamalarla bağımsızlık yanlısı halkların ekonomik kaygılarının öne çıkarılması ve böylelikle bağımsızlık talebinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

İspanya’nın ekonomik olarak en güçlü bölgesi olan Katalonya’nın bağımsızlığına ilişkin geçtiğimiz 9 Kasım’da düzenlenmesi planlanan referandum Anayasa Mahkemesi tarafından askıya alınmıştı. Ancak Bölge Başkanı Artur Mas, referandumu defakto olarak düzenlemiş ve oy kullananların yüzde 80’inden fazlası bağımsızlık yönünde görüş bildirmişti.