AB bakanları Yunanistan’a yeni kredi de anlaştı

AB bakanları Yunanistan’a yeni kredi de anlaştı

Brüksel’de bir araya gelen Euro Bölgesi maliye bakanları ile ÝMF, Yunanistan’a 44 milyar euroluk kredi konusunda anlaştı. Ancak Yunanistan’ın daha önce aldıðı 240 milyarlık acil kredilerin silinmesi ise reddedildi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelen Euro Bölgesi maliye bakanları ile ÝMF yetkilileri Yunanistan’a yeni kredi verilmesi konusunda anlaştı. Anlaşma, Avrupa Merkez Bankası (ECB), IMF ve Avrupa Komisyonu’ndan oluşan troykanın Yunanistan’ın AB ile yaptıðı mali anlaşmalara uyduðu yönündeki raporu ardından geldi.

Dün akşam saatlerinde 10 saat süren toplantı ardından varılan anlaşmaya göre Yunanistan’a gecikmiş olan 43,7 milyar euro tutarında kredi verilecek. Buna göre Aralık ayında ülke hazinesine 10,6 milyar, Yunan bankalarına ise sermaye olarak 23,8 milyar Euro aktarılacak. Diðer 9,3 milyar tutarındaki kredi ise gelecek yılın ilk 3 ayında verilecek.

Bakanlar ayrıca, Toplam borcu gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 190'ını bulan Yunanistan’a mali durumunu düzeltme, 2020 yılında devlet borçlarının kontrol edilebilir seviyeye (yüzde 124) götürebilmesi için, daha önce verilen 130 milyar Euro tutarındaki kredi için gelecek 10 yılda faiz uygulamama kararı verdi. Yine Yunanistan’da aldıðı kredileri ödemesi için 15 yıl zaman tanınacak.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras Euro Bölgesi Bakanları ile ÝMF kararını olumlu bulduðunu açıklayarak, "Bütün Yunanlar için yeni bir gün başlıyor" yorumunda bulundu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi bu anlaşmanın Avrupa ve Yunanistan’a güveni artıracaðını söyledi.

Yunanistan’ın söz konusu kredi ve karşılıðında vaadinde bulunduðu aðır kısıtlamalar ile nefes alarak ilerlemesi bekleniyor. Ancak bunun ne kadar süreceði tartışma konusu. Zira ekonomistlere göre hem kredi hem de kısıtlamalar gecikmiş önlemlerdir. Bundan dolayı IMF, Yunanistan’ın da talebi olan kredinin kısmı veya tümden silinmesini önerdi. Ancak krize girdiði döneme kadar Yunanistan pazarından en fazla pay alan Almanya ve Hollanda buna karşı çıktı.

Almanya Maliye Bakanı Schauble, eski kredileri silerek yeni krediler garantilemenin mümkün olmadıðını söyledi.

Uluslar arası finans kriz sonucu iflasın eşiðine gelen Yunanistan’ın Avrupa Birliði’ne katılım sürecinde, birçok ülke karşı çıkarken, yeni Pazar ihtiyacı duyan Almanya ve Hollanda katılımında ısrarcı olmuştu. Kamu ve mali yapılanması AB koşullarına hazır olmadıðı halde AB’ye alınan Yunanistan’dan kriz sürecine kadar en fazla kar eden de bu iki ülke oldu.

Euro Bölgesi Bakanları kararla birlikte Yunanistan’ı yeniden ayakları üzerinde durana kadar desteklemeye devam edeceklerini söylese de, bunun koşulsuz olmadıðının altını çizdiler. Bakanlar, Yunanistan’ın, kendilerince belirlenen kriz programına ‘tamamen’ işbirliði yaparak uymasını bekliyor.