AB çapında insan kaçakçılarına operasyon

AB çapında insan kaçakçılarına operasyon

- Türkiye üzerinden Ortadoğu ve Asya ülkelerinden kaçak yollarla mültecileri Avrupa'ya getiren çete üyelerine yönelik 10 ülkede geniş çaplı operasyon gerçekleştirildi. Avrupa Birliği'nin polis kurumu Europol tarafından yapılan operasyonda 103 kişi tutuklandı.

Hırvatistan, Çek, Fransa, İngiltere, Almanya, Macaristan, Polonya, Slovakya, Türkiye ve Kosava'da dün ve önceki gün Europal tarihinin en geniş operasyonlarından birini gerçekleştirildi. Çoğunlu Irak, Pakistan ve Suriye'den olmak üzere Asya ülkelerinden insanları Türkiye üzerinden kaçak yollarla Avrupa'ya getiren şebekelerin çökertildiği bildirildi.

Hazırlık aşamasının bir yıl sürdüğü açıklanan operasyonda 117 noktada aramalar yapılarken, çok sayıda telefon, silah ve cephanenin yanı sıra 176 bin Euro civarında paraya da el konulduğu bildirildi. 103 kişinin tutuklandığını bildiren Europol'e göre şebekeler mültecileri kaçak yollarla küçük minibüslerle taşıyor.

Operasyonla dev şebekenin önünü büyük ölçüde kestiklerini belirten Europol yetkilileri, söz konusu şebekenin 20 civarında üyesinin hala tespit edilemediğini ve soruşturmanın sürdüğünü bildirdiler. AB yetkigillerine göre Avrupa'ya ulaşan bu insanlar ise hiç bir statüleri olmadıkları içi ise suça bulaşıyor.