AB’de bozulan elektronik eşyalar için yeni dönem

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, tüketicilere bozulan elektronik eşyaların tamir seçeneğini sunan yasa bir tasarısı hazırladı. Amaç, AB ülkelerinde elektronik atıkların azaltılması.

Şu ana kadar üretici firmalar, garanti kuralları çerçevesinde bozulan elektronik eşyaların tamir etmek yerine bunları hemen yenisiyle değiştirmeyi tercih ediyorlar. Elektronik eşyaların ömrünü uzatmak ve gereksiz atıkların önünü geçmek için Avrupa Komisyonu bu durumu değiştirmeye karar verdi.

Almanya’da Pazar günleri yayınlanan “Welt am Sonntag” gazetesinin Brüksel’deki kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Avrupa Komisyonu, üretici firmalarını öncelikli olarak bozulan elektronik eşyalara zorlayacak yasa tasarısına son şeklini verdi. 22 Mart’ta açıklanacak tasarının kabul edilmesi halinde; üretici firmalar bozulan eşyaları yenisiyle değiştirmeden önce tamir etmeye çalışacak.

Ayrıca iki yıllık garanti süresinin ardından da üretici firmalara, sattıkları ürünlerin tamir edilmesi amacıyla yedek parça bulundurma mecburiyetini getirecek olan yasayla tamir ücretlerinin de düşürülmesi öngörülüyor. Bunun için üretici firmaların ürünün olası bozulması halinde tamirine ve kalitesine ilişkin bilgilendirme notunu ürünü tüketicilere sunmaları gerekecek.

YILDA 35 MİLYON TON ATIK ÖNLENECEK

Ürün satışlarında daha fazla şeffaflığı ve tüketicileri ürünü tamir etmeye yönlendirmeyi amaçlayan tasarıyı değerlendiren AB Komisyonu’nun Adaletten Sorumlu Üyesi Didier Reynders “Son yıllarda üretici firmalar bozulan elektronik eşyalara tamir etmeye girişmeden otomatik olarak yenisiyle değiştirmeye başladılar” dedi.

Bu durum, uzun süreli kullanmayı ortadan kaldırırken daha fazla elektronik atığın oluşmasına yol açtığını belirten Reynders, tüketicilere öncelikli olarak bozulan eşyaları tamir edilmesi seçeneğine sunulması gerektiğini ifade etti. Reynders devamla şöyle konuştu: “Bu seçenek öyle karmaşık olmamalı ve tamir servislerine yönlendirilmesi işlemi basit olmalı.”

Avrupa Komisyonu’nun verilerine göre genellikle yenisiyle değiştirilen bozuk elektronik eşyaların tamir edilmesiyle AB üyesi ülkelerde yılda 35 milyon ton atık önlemiş olacak.