AB’de taklit ürün piyasası yüzde 10’a ulaştı

Avrupa ülkelerinde taklit ve sahte markaların artmasıyla birlikte on milyarlarca euroluk bir taklit ürün piyasası oluştu.

Avrupa ülkelerinde taklit ve sahte markaların artmasıyla birlikte on milyarlarca euroluk bir taklit ürün piyasası oluştu. Giyim, ayakkabı ve aksesuvar sektörlerinde onda birlik paydan bahsedilirken, toplam işgücü kaybı yüzbinlerle ifade ediliyor.

Merkezi İspanya’nın Alicante kentinde olan Avrupa Birliği İç Pazar Uyumlaştırma Ofisi (OHIM) tarafından açıklanan verilere göre, AB genelinde yıllık 26,3 milyar euroluk taklit veya sahte ürün satılıyor. Sadece giyim, ayakkabı ve aksesuvar ürünlerini kapsayan bu rakamlara göre, taklit ürünler genel piyasanın yüzde 9,7’sini oluşturuyor.

OHMI raporunda, taklit ürünlerin dünyanın önde gelen giyim, aksesuvar veya ayakkabı markalarının olduğu İtalya, Fransa ve Büyük Britanya’da yaygın olduğu kaydedildi. İtalya 4,5 milyar euroluk taklit ürünler ile önde gelirken, bu tür ürünlerin İspanya’da 4,1 milyar, Britanya’da 3,6 milyar, Almanya ve Fransa’da ise 3,5 milyar euroluk bir piyasası bulunuyor.

Taklit ürünler nedeniyle AB genelindeki toplam kayıp 26,3 milyar euro olarak belirlenirken, 362 bin işgücü kaybına yol açtığına dikkat çekiliyor.