AB’den İran ‘ahlak’ polisine yaptırım

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, İran “ahlak” polisleri ve direnişe yönelik baskılara karışan 11 yönetici hakkında yaptırım kararı aldı.

Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayınlanan yaptırım listesi, aralarında İletişim Teknolojileri Bakanı İsa Zarepur’un da olduğu 11 İranlı yetkili ile ahlak polisini içeriyor.

Bu kişi ve kurumlara vize yasağı getirilirken, AB’deki mal varlıklarının dondurulacak.

Lüksemburg’da toplanan AB Dışişleri Bakanları’nın onayladığı yaptırım kararı, Brüksel’de AB büyükelçileri tarafından geçen hafta onaylanmıştı.  Liste İran ahlak polisi şefi Muhammed Rustemi Çeşmah Gaşi’yi de kapsıyor.

Bu liste Evin cezaevindeki yangın ve katliam girişiminden önce hazırlandı. İşkencesi ile ünlü cezaevinde çok sayıda tutuklu hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı.

Eylül ayı sonunda Avrupa Birliği, İran’daki göstericilere karşı “genelleşen ve ölçüsüz güç kullanımı” için “gerekçelendirilemez ve kabul edilemez” diyerek tepki göstermişti.

Protesto eylemleri 22 yaşındaki Kürt genç kadın Jina Emini’nin ahlak polisinin işkencesi sonucu 16 Eylül’de hayatını kaybetmesinden bu yana devam ediyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Lüksemburg’da yaptığı açıklamada “Hapishanenin yanışına ilişkin bu korkunç görüntüleri gördüğünüzde, barışçıl insanların, kadınların, erkeklerin ve giderek artan bir şekilde gençlerin ve çocuk öğrencilerin vahşice dövülmeye devam ettiğini gördüğünüzde, bu duruma göz yumamayız ve göz yummak istemiyoruz” dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Anne Linde yaptırımların “barışçıl eylemlere yönelik baskıdan ve özellikle birçok kadın cinayetinden sorumlu olanları” hedeflediğini kaydetti.

ABD, Birleşik Krallık ve Kanada İran’a karşı hak ihlallerinden dolayı kısa bir süre önce yaptırım kararları almıştı.