AB Komisyonu ülkelerin mülteci kotalarını belirledi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, İtalya, Yunanistan ve Macaristan’a gelen yüz binlerce mülteciden 160 bin kadarının üye ülkelere nasıl dağıtılacağını netleştirdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, İtalya, Yunanistan ve Macaristan’a gelen yüz binlerce mülteciden 160 bin kadarının üye ülkelere nasıl dağıtılacağını netleştirdi. Strasbourg’da yarın Parlamento önünde duyurulacak kotalar ülkelerin nüfusları ve ekonomik gelişmesine göre belirlendi.

Komisyon tarafından verilen bilgilere göre, mültecilere yönelik kotada en büyük pay yüzde 25 ile Almanya’ya düşüyor. Almanya, daha önce kabul ettiği 8 bin mülteciye ek olarak 31 bin 400 mülteciyi daha alacak. AB’nin ikinci büyük ülkesi Fransa ise, Temmuz ayında kabul ettiği 6 bin 700 mülteciye ek olarak 24 bin mülteciyi daha 2017’ye kadar ülkeye kabul edecek.

Büyük Britanya’nın 20 bin mülteciyi kabul etmesi beklenirken, İspanya’nın payına ise 19 bin 219 kişi düşüyor. Bir diğer büyük AB ülkesi İspanya ise önümüzdeki 2 yıl içinde 11 bin 946 mülteciyi kabul edecek.

Avrupa’ya giriş yapan mültecilerin neredeyse tamamına yakını İtalya, Yunanistan ve Macaristan’a giriş yaptıktan sonra diğer ülkelere geçiyor. İtalya’ya bu yılın başından itibaren gelen mültecilerin sayısı 100 bini aşarken, Macaristan 140 bin ve Yunanistan ise 230 bin kadar mülteciyle ağır bir yükün altına girmiş durumdalar.

Geçtiğimiz hafta özellikle Macaristan’daki mülteci girişinin artması sonucu on binlercesinin Avusturya üzerinden Almanya’ya geçişine izin verilmişti.

28 üyeli AB’de mültecilerin İtalya, Yunanistan, Macaristan ve Almanya’dan sonra en çok başvuru yaptığı İsveç olarak öne çıkıyor. Ancak Doğu Avrupa ülkeleri ile Akdeniz’e kıyısı olan İspanya’da oldukça düşük mülteci sayısına rağmen, bu ülkeler mülteci kabulüne ilişkin tartışmalarda en geri pozisyonda duruyorlardı.