AB’nin mülteci tutumu yine ertelendi

Avrupa Birliği (AB) içişleri ve adalet bakanlarının Brüksel’deki buluşmasından da mülteci sorununa ilişkin net bir sonuç çıkmadı.

Avrupa Birliği (AB) içişleri ve adalet bakanlarının Brüksel’deki buluşmasından da mülteci sorununa ilişkin net bir sonuç çıkmadı. Bakanlar Konseyi’nin acil toplantısından, mültecilere ilişkin net tavrın 8-9 Ekim’deki olağan İçişleri Bakanları Zirvesi’nde kararlaştırılmasında uzlaşıldı.

28 AB ülkesinin adalet ve içişleri bakanlarının katıldığı zirve sonrasındaki açıklama AB Dönem Başkanı Lüksemburg tarafından yapıldı. Açıklamada, AB Komisyonu tarafından önerilen ve 160 bin mültecinin 2 yıl içinde üye ülkelere paylaştırılmasını öngören tasarının ‘temelde’ kabul gördüğü belirtildi. Ancak, tüm ülkelerin mülteci paylaşımına ilişkin onayı henüz alınamadı.

Zirvede, Türkiye ve Lübnan başta olmak üzere çatışmalardan kaçan mültecilerin sığındığı ülkelere maddi yardım yapılması kararı da çıktı. Fakat bu konuda da net bir duruş sergilenmezken, hangi ülkeye ne kadar yardım yapılacağına ilişkin detaylara girilmedi.

Açıklamaya göre, mülteci sorununda alınacak ortak tutum kararının 8-9 Ekim’de yapılacak İçişleri Bakanları Olağan Konferansı’nda belirlenmesi planlanıyor.

Bakanlar zirvesinde tartışılan bir diğer konu ise, Balkanlardan gelen mültecilere karşı sınır kontrollerinin yeniden başlatılması oldu. Bazı ülkeler, sınır kontrollerinin domino etkisiyle tüm birliğe yayılacağını ve bunun da bireylerin serbest dolaşımını öngören Schengen Antlaşması’nın fiiliyatta yok olmasını beraberinde getireceği endişesini taşıyor.

Bu yılın başından itibaren Akdeniz üzerinden yarım milyonun üzerinde mülteci AB ülkelerine girerken, birlik üyesi olmayan Balkan ülkelerinden gelenlerin sayısında da artış görülüyor. Son bir aydaki toplu sınır geçişleri ve Akdeniz’de yaşanan dramların da etkisiyle daha önce 40 bin olan mülteci kotası 160 bine çıkarılmıştı.

Ancak AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker tarafından yapılan ve mültecileri önümüzdeki 2 yıl içinde birlik ülkelerine paylaştırmayı öngören tasarıya Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri muhalefet ediyor. Tasarıya en fazla karşı çıkan ülkeler ise zaten çok düşük sayıda iltica başvurusunun yapıldığı Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Slovakya.

Balkanlar üzerinden mülteci girişinin ara durağı olan Macaristan da mülteci kotasının zorunlu olmasına karşı çıkıyor.