AB’ye Balkanlardan mülteci ‘akını’ Kasım’a kadar devam edecek

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri sayıları 1 milyona yaklaşan mültecilerin karşılanması ve paylaşımı noktasında henüz ortak bir politika ortaya koyamazken, Balkan ülkeleri üzerinden girişlerin en az 2 ay daha devam edeceği bildiriliyor.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri sayıları 1 milyona yaklaşan mültecilerin karşılanması ve paylaşımı noktasında henüz ortak bir politika ortaya koyamazken, Balkan ülkeleri üzerinden girişlerin en az 2 ay daha devam edeceği bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Avrupa ülkelerine yönelik son 1 ayda artan mülteci girişinin Ekim ayı sonuna kadar devam edeceğini duyurdu. UNHCR, halen 42 bin civarında mültecinin Türkiye, Yunanistan ve Sırbistan üzerinden AB ülkelerine doğru yolda olduğunu da belirtti.

UNHCR Avrupa direktörü Vincent Cochetel, son haftalarda sayıları giderek artan mültecilerin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yönelik ‘akınının’ devam edeceğini söyledi. Bu durumun en erken Kasım ayında değişeceğini tahmin ettiklerini belirten Cochetel, önümüzdeki 2 ay boyunca mülteci sayısında ciddi bir azalma olmayacağını kaydetti.

UNHCR verilerine göre, AB ülkelerine girmek üzere olan mültecilerin yüzde 85’i Suriye, Irak ve Afganistan’dan gelirken, halen Sırbistan’da 30 bin ve Makedonya’da 7 bin kadar mülteci AB’ye giriş için yolda.

Mülteci sorununun ‘yönetilebileceğinden emin olduklarını’ söyleyen Vincent Cochetel, AB ülkeleri arasındaki güven sorununa dikkat çekti. Cochetel, “bu kriz sadece Almanya ile çözülmez” dedi.

AB ülkelerinde sayıları geçen yıla oranla en az iki kat artış gösteren mültecilerin kabülü noktasındaki sorunu çözmek amacıyla bugün Strasbourg’da bir araya geliniyor. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker bugün Strasbourg’daki AP oturumunda, Yunanistan, İtalya ile Macaristan’a gelen ve diğer AB ülkelerine 2 yıl içinde transfer edilmesi planlanan 160 bin mülteciye ilişkin önerisini sunacak.

Komisyonun, 25 üye ülkeye yönelik yapacağı paylaşımın birçok ülke tarafından henüz kabul görmediği ve bazılarının ciddi sorun çıkardığı biliniyor. Son olarak Danimarka, Almanya üzerinden ülkeye giriş yapan 20 kadar mülteciyi sınıra geri gönderdi.

İSPANYA ‘EVET’ DEDİ, POLONYA ‘3 ŞARTLA’ SAYIYI ARTTIRACAK

Başta İspanya ve Polonya olmak üzere birçok ülke, AB Komisyonu’nun mülteci paylaşımına yönelik kotalar belirlemesine karşı çıkarken, her ülkenin kendi göç politikasını belirlemesinden yana tavır koyuyorlardı. Polonya, AB’nin mülteci kotasına karşı çıkarken, sadece Komisyon’un belirlediği 11 bin yerine sadece 2 bin mülteciyi kabul etmekte ısrar ediyor.

Başbakan Ewa Kopacz, mültecilerin geri gönderilebileceği ‘güvenli ülkeler’ listesinin hazırlanması, AB sınırlarının daha iyi korunması ve mültecilerin Avrupa’ya geliş amaçlarının ‘kötü niyetler içerip içermediğinin’ araştırılması gibi üç temel şart öne sürüyor. Şartların kabul edilmesi halinde kabul edilecek mülteci sayısının arttırılabileceği belirtiliyor.

İspanya hükümeti ise, mültecileri reddine gerekçe olarak ülkedeki yüzde 25 civarındaki işsizlik oranı ile diğer göçmenlerin varlığını gösteriyordu. Ancak hükümet, uzun müzakereler sonunda AB Komisyonu tarafından belirlenen 19 bin mülteciyi kabul edeceğini duyurdu.