AB'ye giden yolda 7 ayda 2 binden fazla mülteci kayboldu

Avrupa'nın sınır ve sahil güvenlik teşkilatı düzensiz varışların 7 ay içerisinde yüzde 13 artarak 176 bin 100'e yükseldiğini ve 2016'dan bu yana dönemin en yüksek rakamına ulaştığını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ulaşmak için Orta Akdeniz üzerinden dünyanın en ölümcül göç yolunu kullanan insanların sayısı iki kattan fazla arttı ve bloğun dış sınırlarındaki düzensiz geçişler yedi yılın en yüksek seviyelerine ulaştı.

Göç, İngiltere de dahil olmak üzere Avrupa'nın siyasi gündemine otururken, Avrupa'nın sınır ve sahil güvenlik teşkilatı bugün yaptığı açıklamada, düzensiz varışların Ocak ve Temmuz ayları arasında yüzde 13 artarak 176 bin 100'e yükseldiğini ve 2016'dan bu yana dönemin en yüksek rakamına ulaştığını söyledi.

Frontex, artışın tamamen şu anda AB'ye ana göç yolu olan ve tüm AB sınır tespitlerinin yarısından fazlasını oluşturan "orta Akdeniz" rotasını kullanan insan sayısındaki yüzde 115'lik artıştan kaynaklandığını söyledi.

Birleşmiş Milletler’in Uluslararası Göç Örgütü verilerine göre, 2023'te şimdiye kadar 2 bin 90'dan fazla insan Akdeniz'de, çoğu merkezi rotada olmak üzere kayboldu.

Frontex, Libya veya Tunus'tan Yunanistan veya İtalya'ya giden rotanın birkaç gün sürebileceğini, genellikle denize elverişsiz, tehlikeli derecede aşırı yüklenmiş teknelerle yapıldığını ve 2023'ün ilk yedi ayında 89 bin’den fazla kişi tarafından başarıyla kullanıldığını söyledi.

Geçen hafta İtalya'nın Lampedusa adası açıklarında bir teknenin batması sonucu en az 41 kişinin yaşamını yitirdiğine inanılıyor.

Haziran ayında, 750 kadar kişiyi taşıdığına inanılan eskimiş ve aşırı kalabalık bir balıkçı teknesi, doğu Libya'dan yola çıktıktan dört gün sonra, Yunanistan'ın batı kıyısındaki Pylos açıklarında battı; sadece 104 kişi kurtarıldı.

Frontex, orta Akdeniz rotasındaki "göç baskısının" artmaya devam edeceğini söyledi.

İngiltere de dahil olmak üzere kıta genelinde ise göçmenlik karşıtı duygu ve siyasi baskı artıyor.