ABD: İran yeni Kuzey Kore olabilir

Nükleer denemeleri nedeniyle Kuzey Kore etrafındaki tartışmalar sürerken, ABD’Den bu sefer de İran’a yönelik ‘Kuzey Koreleşme’ uyarısı geldi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki büyükelçisi Nikki Haley, İran’la 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmasının düzeltilmesi gerektiğini yineledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ekim ayı ortasında İran’la imzalanan anlaşmayı yeniden onaylayıp onaylamayacağı bekleniyor. Anlaşma gereği 90 günde bir yapılan bu işlemi Trump şimdiye kadar sorunsuz yerine getirmişti.

Ancak seçim vaatleri arasında anlaşmayı ‘yırtıp atmak’ olan Trump’ın Kuzey Kore’yle yaşanan gerginlikler nedeniyle İran konusunu yeniden sık sık gündeme getirdiği biliniyor.

ABD’nin BM nezdindeki büyükelçisi Nikki Haley, İran’ın nükleer anlaşmasını ‘dünyayı rehin almak’ için kullandığını savundu. Haley, “Bu sorunla sonradan ilgileniriz’ dersek, yeni bir Kuzey Kore’yle  karşı karşıya kalma ihtimalimiz var” uyarısında bulundu.

Anlaşmanın Trump yönetimi tarafından ‘oldukça yetersiz’ bulunduğunu yineleyen Nikki Haley, anlaşmanın İran’ın nükleer programını bitirmek yerine askıya aldığına dikkat çekti. Haley, anlaşma gereği İran’da yapılan uluslararası kontrollerin askeri tesisleri kapsamamasını da kanıt gösterdi.

ABD büyükelçisine göre İran’la anlaşmanın bir diğer ‘hatası’ ise, anlaşmanın bu ülkeye yönelik ciddi bir yaptırım öngörmemesi. Haley, İran’ın ihlal etmesi halinde sadece 2015 yılında kaldırılan ekonomik yaptırımların geri getirileceğine yönelik maddeye işaret etti.

Nikki Haley, ABD başkanının Ekim ayında anlaşmayı yeniden teyit etmemesinin ise ülkesinin anlaşmadan ‘derhal çekilmesi anlamına gelmeyeceğini’ de vurguladı.

İran’ın nükleer programına ilişkin anlaşma Temmuz 2015’de Viyana’da yıllar süren müzakereler sonrasında imzalanmıştı. Anlaşmaya ABD ve İran’ın yanı sıra Çin, Rusya, Fransa, Britanya ve Almanya imza atmışlardı.