ABD Afgan ordusuyla ortak operasyonları askıya aldı

ABD Afgan ordusuyla ortak operasyonları askıya aldı

ABD ordusu, Afganistan’da Afgan ordusu ile gerçekleştirdiði tüm operasyon ve aktiviteleri askıya aldı. Kararın, sonuncusu pazar günü meydana gelen 4 ABD askerinin ölümüyle sonuçlanan Afgan asker ve polislerin karıştıðı NATO askerlerine yönelik artan saldırılardan sonra geldi.

ABD NBC yayın organının üst düzey bir ABD’li komutana dayanarak geçtiði haberde, NATO’nun benzer bir kararı pazartesi günü aldıðına dikkat çekti. Afganistan’daki NATO güçleri, ‘içten gelişen saldırıları önleme’ amacıyla Afgan ordusuyla gerçekleştirdikleri operasyonları en alt düzeye düşürdüklerini duyurmuştu.

NBC’ye konuşan üst düzey ABD’li komutan, “Bizler bu insanlara artık güvenemeyeceðimiz noktasına geldik” diyerek kararın kaçınılmaz hale geldiðini belirtti. Bu yıl içinde, Afgan polis ve askerlerin karıştıðı NATO askerlerine yönelik saldırıda ölen NATO askerlerinin sayısı 51’e ulaşmış durumda. Geçtiðimiz Cumartesi günü bir Afgan polis tarafından düzenlenen saldırıda 2 Ýngiliz asker öldü.

ABD’nin Afgan ordusu ile faaliyetleri durdurma kararının ciddi sonuçlara yol açması bekleniyor. Büyük ihtimalle ABD öncülüðündeki koalisyon güçlerinin Afganistan’dan tümden çekilme için hedeflenen 2014 yılı sonu tarihi aşılacak. ABD, Afganistan’ı ‘yeniden kalkındırma’ programında Taliban güçlerine karşı iki tarafın (ABD ve Afgan güçleri) ‘omuz omuza mücadele’ sloganını kullanıyor.

Ortak faaliyetlerin askıya alınmasının ne kadar süreceði bilinmiyor. NBC’ye konuşan bir ABD’li asker, “3 gün veya 3 ay da sürebilir” dedi.