ABD Afgan polislerinin eðitimini durdurdu

ABD Afgan polislerinin eðitimini durdurdu

ABD, Afgan yerel polisi’ne (ALP) yeni eleman kazandırma eðitimlerini durdurduðunu açıkladı. Eðitimlerin durdurulmasına gerekçe olarak ise, NATO askerlerin karşı Afgan güvenlik gücü üniformalı saldırıların artması gösterildi.

Açıklama, son zamanlarda Afgan asker ve polisler tarafından yapancı askerlere karşı geliştirilen ölümcüler saldırılarda büyük artışın ardından geldi.

ABD tarafından yapılan açıklamada, sadece ALP’ye yeni eleman kazandırmayı kapsayan eðitimleri durdurma kararının ABD özel operasyon güçlerinin mevcut ALP güçlerini ‘yeniden düzenleme’ imkanı tanıyacaðı belirtildi.

Afganistan’da mevcut durumda ABD özel kuvvetlerince işletilen bine aşkın Afgan polis eðitim merkezleri bulunuyor.

NATO’nun Afganistan’daki silahlı gücü ÝSAF sözcüsü, söz konusu eðitimleri durdurma kararının geçici bir karar olduðun belirterek, 8 adımlık inceleme programının daha sıkı ele alınmasını amaçladıðını söyledi. Afgan polis gücü eðitimlerine Kabul edilen kişiler 8 aşamalı bir eðitim-kontrol programına tabi tutulmaktadırlar.

ÝSAF sözcüsüne göre, bundan böyle program kapsamında karşıt istihbarat ekiplerinin sayısı arttırılarak, izinden dönen Afgan askerleri daha sıkı bir incelemeden geçirilecek. Yine Afgan asker ve polis üniformalarının satımı yasaklanacak.

Washington Post gazetesine konuşan ABD’li yetkililer, geçmişte Afgan güvenlik güçlerinin büyüme hızını geciktireceði kaygısıyla, programın bazen uygulanmadıðına dikkat çektiler.

AFP’ye konuşan ABD özel kuvvetler komutanlıðı sözcüsü albay John Harrell, mevcut durumda eðitimde olanların bu karardan etkilenmeyeceðini, Afgan özel güçlerinin eðitimlerinin de olduðu gibi devam edeceðini söyledi.

Ülkenin bazı uzak bölgelerinde de görev alan Afgan polis gücü ALP, aðır insan hakları ihlalleriyle de gündeme geliyor. Kunduz eyaletinde bir ALP komutanı aralarında kadın ve çocukların bulunduðu 9 sivili kurşuna dizerek öldürmüştü. Uruzgan eyaletinde geçtiðimiz Çarşamba günü 3 Avusturyalı asker bir Afgan üniformalı asker tarafından öldürüldü.

Afganistan’da mevcut durumda 130 bin NATO askeri ile 350 bin Afgan güvenlik gücü bulunuyor. Aðustos ayı içinde 15, bu yıl içinde ise en az 45 NATO askeri Afgan güvenlik gücü üniformalı kişiler tarafından öldürüldü.