ABD’de üç otomobil fabrikasında tarihi grev

ABD’de sendikaların çağrısı üzerine Ford, General Motors ve Stellantis fabrikalarında grev başlatıldı.

Üç büyük Amerikan otomobil üreticisinin (Ford, General Motors ve Stellantis) çalışanlarını temsil eden sendika, bu şirketlerle yeni toplu sözleşmeler üzerinde anlaşma sağlanamaması halinde perşembe gece yarısından itibaren grev başlatacaklarını duyurdu.

Yapılan uyarı ardından her üç fabrikada iş durduruldu. Amerikan medyası "ABD'de son on yılların en iddialı endüstriyel eylemi" olduğunu yazdı.

Birleşik Otomobil İşçileri (UAW), "Grev belirlenen üç fabrikada başlıyor" diyerek diğer tesislerdeki sendika üyelerini müzakerelerin gidişatına bağlı olarak hazır olmaya çağırdı. Sendika başkanı Shawn Fain, sendikanın grevi uzatmaktan çekinmeyeceği uyarısında bulundu.

İş durdurulan Ohio, Missouri ve Michigan’daki üç fabrikada toplam 12 bin 700 sendikalı işçi çalışıyor.

Müzakereler, dört yıllık yeni toplu sözleşmelerin hazırlanması için iki ay önce başladı. Sendika liderine göre, UAW dört yıl içinde yüzde 36'lık bir ücret artışı talep ederken, üç Amerikan otomobil üreticisi yüzden 20'den (Ford) öteye gitmedi. Detroit'in üç tarihi devi ayrıca ek izin günleri vermeyi ve her bir şirkete ait fonlar tarafından sağlanan emekli maaşlarını arttırmayı da reddetti.