ABD'den Alman ekonomi politikasına sert eleştiri

ABD'den Alman ekonomi politikasına sert eleştiri

Almanya ile ABD arasında "casusluk" faaliyetlerinden dolayı ilişkilerin çok gergin olduğu bir sırada Amerikan Hazinesi yayınladığı bir raporda Almanya ekonomi modelini, özellikle ticaret fazlasından dolayı sert eleştirdi. Almanya bu eleştirilere "anlaşılmaz" diye tepki gösterdi.

Amerikan Hazinesi altı aylık raporunda "Almanya'nın iç talebindeki anemik büyüme ve ihracatlar karşısındaki bağımlılığı"na işaret ederek, Euro Bölgesi'nin diğer ülkeleri ithalatlarını düşürme ve düzenleme yapma konusunda ağır baskı altında iken Almanya ekonomisindeki durumun "dengesizlik" kaynağı olduğunu savundu. Rapor, kısaca Alman ekonomi politikasının "küresel ekonomik için uğursuz" olduğunu ifade ediyor.

Bu eleştirilerin, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Almanya'da milyonlarca kişiyi dinlemesi nedeniyle ilişkilerin gergin olduğu bir sırada yapılması dikkat çekti. Der Spiegel gazetesine göre ABD, Alman Başbakan Angela Merkel'in telefonlarını 10 yılı aşkın bir süre boyunca dinledi.

Ekonomi politikası eleştirilerine Almanya Ekonomi Bakanı'ndan yanıt gecikmedi. Yazılı bir açıklama yapan Alman Bakan, cari hesap fazlalıklarının "Alman ekonomisinin güçlü rekabeti ve kaliteli ürün için uluslararası talebin yansıması" olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı ise "Almanya'da  (ekonomi politikasında) düzeltmeyi hak eden bir dengesizlik yok" diyerek, "ücretlerde sağlam bir büyüme, hanehalkı tüketiminde artış ve şirketlerin yatırımında aşamalı bir canlanma yaşandığını belirtti.