ABD’den Rusya’ya: Esad ‘çözümün değil, sorunun parçası’

Suriye’deki askeri varlığını güçlendirdiği iddiaları nedeniyle gündemde olan Rusya ile ABD arasındaki görüşmeler devam ediyor. ABD, Esad rejiminin ‘çözümün değil sorunun parçası’ olduğu tezinde ısrar ediyor.

Suriye’deki askeri varlığını güçlendirdiği iddiaları nedeniyle gündemde olan Rusya ile ABD arasındaki görüşmeler devam ediyor. ABD, DAİŞ’e karşı savaşta Rusya’nın ‘önemine’ dikkat çekerken, Esad rejiminin ‘çözümün değil sorunun parçası’ olduğu tezinde ısrar ediyor.

İngiliz Channel 4 kanalına konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, DAİŞ’e karşı savaşta Rusya’nın yardımlarına açık olduklarını söyledi. “(Rusya ile) ortak hedeflerimiz var” diyen Kerry, “DAİŞ’in tümüyle durdurulması ve yok edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

DAİŞ’e karşı savaşta yapılanların ‘Rusya’nın çabalarıyla çelişkili olmaması’ gerektiğini kaydeden Kerry, bundan dolayı karşılıklı görüşmelerin önemli olduğunu vurguladı. Kerry, Rusya ile işbirliğine dair görüşmelerin uzun bir süreden bu yana devam ettiğini de yineledi.

Rusya ile ülkesi arasında, Suriye rejiminin geleceği konusundaki anlaşmazlıkların henüz çözülemediğini belirten ABD Dışişleri Bakanı, Beşar Esad ve rejimin ‘sorunun parçası’ olduğunun altını çizdi. Kerry, Rusya’nın DAİŞ’e karşı mücadelede Suriye rejimine bağlı ordu güçlerinin önemine dair tutumuna karşı olduklarını ve Esad’ın ‘gitmesi gerektiğini’ de yineledi.

RUSYA’NIN SURİYE’DEKİ ASKERİ VARLIĞI ARTIYOR

Rusya’nın Suriye’ye az da olsa askeri güç yığdığına ilişkin iddialar son haftalarda sıkça gündemdeydi. ABD yönetiminin yaptığı açıklamalarda, Rusya’nın Suriye’nin Lazkiye vilayetine birçok uçak, helikopter ve tankın yanı sıra 200 civarında asker gönderdiği iddia edilmişti. Rusya’nın bölgede bir askeri üs inşasını hedeflediği de iddialar arasında.

Rusya’nın bugüne kadar resmen kabullenmediği bu desteğe rağmen Suriye rejimine ‘gerektiğinde destek verilmesi’ seçeneğini öne çıkarmış ve Suriye yönetiminin talep etmesi halinde karadan destek verilebileceği belirtilmişti. Geçtiğimiz gün bir açıklama yapan Suriye Dışişleri Bakanı Welid el Muallim de, DAİŞ’e karşı savaşta ‘ihtiyaç olması’ durumunda Rusya’dan askeri destek isteyebileceklerini söylemişti. Ancak Muallim, böylesi bir ihtiyacın ‘henüz söz konusu’ olmadığını savunmuştu.