ABD Halkın Mücahitleri’ni terör listesinden çıkardı

ABD Halkın Mücahitleri’ni terör listesinden çıkardı

ABD, Ýran’lı Halkın Mücahitleri örgütünü terör örgütleri listesinden resmen çıkardı.

Washington’un bu kararı, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Eylül ayı başlarında ABD Kongresi’ne gönderdiði gizli görüş ardından geldi. Clinton söz konuşu gizli belgede, kaygılarına raðmen örgütün listeden çıkarılması yönünde görüş bildirmişti.

ABD Dışişleri Bakanlıðı, konuyla ilgili yaptıðı açıklamada, kararda, örgütün şiddeti reddetmesi, son 10 yılda doðrulanmış bir ‘terör’ eylemine rastlanmaması ile Irak’taki kamplarının kapatılmasında sunmuş olduðu işbirliðini gerekçe gösterdi.

Açıklamada, örgütün geçmişteki faaliyetlerinin unutulmadıðı belirtilerek, “Bu günkü eylemle bakanlık Halkın Mücahitleri Örgütü’nün, 1970’lı yıllarda Ýran’da ABD vatandaşlarının ölümü ile ABD toprakları üzerinde 1992’de gerçekleşen saldırıdaki rolü dahil geçmişteki terörist eylemlerini görmezden gelmiyor, unutmuyor” dendi.

Kararla birlikte 1997 yılından bu yana ABD terör örgütleri listesinde bulunan örgütün ABD’deki mal varlıðı üzerindeki el koyma olayı da son bulmuş oldu.

Halkın Mücahitleri Örgütü lideri Meryem Rajavi, yaptıðı bir açıklama ile karardan duyduðu memnuniyeti dile getirerek, “Gecikmiş de olsa, doðru bir karardır. Ýran halklarının demokrasi çabalarının yolunda büyük bir engel ortadan kaldırılmış oldu” dedi.

ABD’nin Halkın Mücahitleri Örgütü’nü terör örgütleri listesinden çıkarması bir sürpriz deðil. AB’nin 2009 yılında terör örgütleri listesinden çıkardıðı Halkın Mücahitleri, son yıllarda ABD’ye Ýran konusunda istihbarat alanında önemli destek saðladı. Örgütün listeden çıkarılması karşılıðında özellikle Ýran’ın nükleer faaliyetleri konusunda istihbarat saðladıðı ileri sürülmektedır.