ABD’li yetkililer: Uçak Suriye hava sahasında düşürüldü

ABD’li yetkililer: Uçak Suriye hava sahasında düşürüldü

ABD’li istihbarat yetkilileri, Suriye tarafından düşürülen Türk savaş uçaðına ilişkin Ankara’nın iddialarını yalanlayarak, uçaðın Suriye tarafından kendi hava sahası içinde uçaksavarla düşürüldüðünü söyledi.

The Wall Street Journal gazetesi, 22 Haziran günü meydana gelen olayda Ankara’nın uçaðın uyarı yapılmaksızın uluslar arası hava sahasında düşürüldüðünü, yine uçaðın uçaksavarla düşürülmesinin mümkün olmadıðı iddiasına yer verdi. Buna karşın Şam yönetiminin Türk uçaðını uçaksavar baterisiyle, Suriye hava sahası içinde 2 kilometre mesafeden vurdukları açıkladıðı aktarıldı.

Gazeteye konuşan, ismi açıklanmayan ABD’li savunma bakanlıðı yetkilisi, “Turkiye’nin iddia ettiði gibi uçaðın füze ile vurulduðuna dair her hangi bir gösterge yok” dedi.

Uçaksavar kullanımının Türk uçaðının alçak uçuş yaptıðını gösterdiðini belirten ABD’li yetkili,“Uçaksavar ateşi kullanılması Türk jetinin yere yakın ve yavaş uçtuðuna, Suriye kıyısına Türkiye’nin söylediðinden daha fazla yaklaştıðına işaret ediyor" diye konuştu.

Gazete, düşürlen F-4 Phantom uçaðının tipik keşif uçaðı olduðuna dikkat çeken bazı ABD’li yetkililerin Ankara’nın Suriye’nin savunma güçlerini test ettiðine inandıklarını kaydetti.

“Uçaðın yanlışlıkla orada olduðunu mu düşünüyorsunuz?” diye soran, Türkiye’ye yakın çalıştıðı belirtilen eski bir üst düzey ABD’li yetkili ise düşürülen uçaðın rotasına dikkat çekerek, bunun Suriye’nin vereceði karşılıðı test etme amaçlı olduðunu gösterdiðini söyledi.

Gazete, Türk uçaðının düşürülmesiyle ilgili Ankara ve Washington arasında ortaya çıkan Ankara için utanç verici olan farklılıðın iki ülke arasında devam eden tartışmaları daha da zorlayabileceðine vurgu yaptı.

Gazete bununla birlikte Türkiye’ye ihtiyaç duyan ABD’nin, Ankara’nın açıklamasını dikkate alan NATO’yu Şam’ı sert dille kınayan bir açıklama yapması için baskı uyguladıðına dikkat çekti. NATO geçtiðimiz hafta olayla ilgili Şam yönetimini kınayan açıklamasında, olayın tekrarlanmaması yönünde temennide bulunmuştu.

WSJ ROBOSKÝ KATLÝAMINDA ABD'NÝN ROLÜNÜ YAZMIŞTI

Wall Street Journal gazetesi, Mayıs ayında da Uludere'de düzenlenen ve 34 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Roboski Katliamının da ABD'nin verdiði istihbarat üzerine gerçekleştirildiði yazmıştı.

Gazete, ABD Savunma Bakanlıðı yetkililerine dayandırdıðı haberinde, Türk yetkililerinin iddiasının aksine saldırının ABD yapımı Predator insansız hava aracının verdiði istihbarata baðlı olarak yapıldıðını bildirmişti.