'ABD NATO’nun işleyiş giderlerinde de kesintiye gidecek'

Almanya’da yayınlanan Stuttgarter Zeitung ile Stuttgarter Nachrichten gazetelerinde yer alan iddiaya göre, ABD NATO’nun genel işleme giderlerine yaptığı katkı payında da azaltmaya gidecek.

İki gazetenin ismi açıklanmayan bir NATO diplomatına dayandırdıkları iddiasına göre, Brüksel’deki NATO merkezindeki müzakerelerde bu konu Amerikan temsilcilerince net bir biçimde dile getirildi. Kaynak olarak gösterilen diplomatın verdiği beyana göre ABD’li yetkililer, operasyonel giderlerden sonra normal katkı payında da kesintiye gideceklerini kesin bir dille ilettiler.

Konuya ilişkin Alman haber ajansı Dpa’nın görüştüğü NATO kaynaklarının ise herhangi bir açıklama yapmak istemediği öğrenildi.

ABD Başkanı Donald Trump göreve geldiğinde ülkesinin NATO içindeki operasyonel giderlerdeki payının azaltılacağını duyurmuştu. Trump, üye ülkelerin ulusal savunma bütçelerinin de milli gelirin yüzde 2’sinin üzerinde olması konusunda bastırıyor.

ZATEN ÖNGÖRÜLENİN ALTINDA PAY ÖDÜYOR

NATO’nun Brüksel’deki karargahının masrafları, çalışan maaşları ve teknik giderler için bu yıl 2,3 milyar euro bütçe öngörülüyor. Normalde üye ülkelerin milli gelirleri oranında katkı payı vermesi gerekirken, ABD, yüzde 22,1’lik bir pay ödüyor. Bu da, ABD’nin milli gelire oranla daha az ödediğini gösteriyor.

ABD’den sonra Almanya yüzde 14,7’lik bir payla NATO’nun genel giderlerinde en fazla katkı sunan ikinci ülke konumunda. 1949’da ABD, Fransa, Belçika, Kanada, Danimarka, İzlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz ve Birleşik Krallık tarafından kurulan NATO’ya 1952, 1955, 1982, 1999, 2004 ve 2009 yıllarında 16 yeni ülke dahil olmuştu. Son olarak 2017 yılında Karadağ’ın dahil olmasıyla birliğin üye sayısı 29’a yükselmişti.