ABD nükleer tesisinde sızıntı

ABD nükleer tesisinde sızıntı

Amerika'nın kuzeybatısındaki Washington eyaletinde bulunan eski bir plütonyum işleme tesisinde yeraltında bulunan 6 tankta radyoaktif sızıntı tespit edildi.

Eyalet Valisi Jay Inslee, olayın kaygı verici olduğunu belirterek, ancak sızıntının halk sağlığı için tehdit oluşturmadığını ileri sürdü. Sızıntının olduğu Hanford Nükleer Tesisi yakınında yapılan testlerde radyoaktif kirliliğe rastlanmadı.

Dün akşam geç saatlere kadar da sızıntı devam ediyordu. Sızıntının yaşandığı söz konusu tanklarda, nükleer silah için plütonyum üretiminde açığa çıkan milyonlarca litre nükleer artık bulunuyor.  

Hanford Nükleer Tesisi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerika'nın Manhattan Projesi olarak bilinen gizli atom bombası projesinde plütonyum işlemek amacıyla kuruldu. Tesisin işlediği plütonyum, 9 Ağustos 1945'te Nagazaki'ye atılan atom bombasının yanı sıra, Amerika'nın ürettiği çok sayıda nükleer bombada kullanıldı. Birçok reaktörü 1960 ve 70'li yıllarda kapatılan tesisin en son reaktörü 1987'de hizmete kapatıldı.

Hanford Nükleer Tesisi ülkenin en kirli nükleer tesissi olarak biliniyor. ABD yönetimi, tesissin temizliği için yılda 2 Milyar dolar para harcıyor. Bu ABD’nin nükleer artıkları güvenlikli şekilde tutma için ayırdığı bütçenin üçte biri anlamına geliyor.

Nükleer tesisin tanklarında geçtiğimiz hafta ta sızıntı saptanmıştı. Sızıntı bir tankta tespit edilmişti. Nükleer tesiste toplam 177 nükleer artık dolu tank bulunuyor.

Tesiste 2005 yılında da sızıntı tespit edilmiş, ancak yetkililer sızıntının kontrol altına alındığı güvencesini vermişti.