ABD: Petrol şirketleri Irak hükümetinin onayını almalı

ABD: Petrol şirketleri Irak hükümetinin onayını almalı

ABD Dışişleri Bakanlıðı, Irak merkezi hükümetinin onayı olmadan petrol şirketlerinin Kürdistan Bölgesi ile anlaşma imzalamaması gerektiðini söyledi. Bu arada Fransız Total şirketi Kürdistan bölgesi ile ikinci bir anlaşma imzaladı.

ABD Dışişleri Bakanlıðı Sözcüsü Victoria Nuland, “Bizim kendi şirketlerimize ilişkin, federal Irak hükümetinin onay olmadan onlardan Irak’ın herhangi bir bölgesi ile petrol üretimi veya çıkarılması için yapılan anlaşmaların onları hukuki zorluklarla karşı karşıya getireceðini söylemeye devam ediyoruz” dedi.

ABD’li gruplar ExxonMobil ve Chevron, merkezi hükümetin uyarı ve yaptırımlarına raðmen Kürdistan Bölgesi ile anlaşma yapmışlardı.

Nuland, bu şirketlerin karalarını kendileri alacaðını söylerken, bu konuda Irak federal yasaması olmadıðı sürece risk almış olacakların sözlerine ekledi.

Kürdistan Bölgesi, yabancı şirketlerle onlarca anlaşma imzaladı. Baðdat hükümeti bu anlaşmaları “illegal” olarak deðerlendirirken, Kürt hükümeti Baðdat’ın petrol şirketlerine ödeme yapmadıðı ve Nuri El Maliki’nin ülkeyi diktatörlükle yönetmek istediði tepkisinde bulunuyor.

12 Aðustos günü Irak hükümeti Fransız Total şirketine ültimatom vererek Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerine son vermesini istedi

Temmuz ayında Baðdat, Amerikalı Chevron şirketinin Irak’In diðer bölgelerinde çalışamayacaðını açıklarken, ExxonMobil şirketine karşı da benzer yaptırımlara gidecekleri tehdidinde bulundu.

Merkezi hükümetin tehditlerine raðmen Total şirketi 21 Aðustos günü Kürdistan Bölgesi ile ikinci bir anlaşma imzaladı. Kanadalı ShaMaran Petroleum şirketi, bir Total şubesinin Taza petrol blokunda 48 milyon dolar tutarında yüzde 20’lik bir pay aldıðını açıkladı.