ABD-Rusya-BM Suriye için özel toplanıyor

ABD-Rusya-BM Suriye için özel toplanıyor

Rusya, ABD ve BM Suriye çatışmasına ilişkin düzenlenmesi planlanan Cenevre-2 Uluslararası Konferansı'nın hazırlıkları kapsamında yeni bir üçlü müzakere toplantısı düzenliyor. Toplantının bugün gerçekleşmesi bekleniyor. Toplantıda Cenevre-2’nin tarihinin belirlenebileceği belirtiliyor.

Cenevre'de yapılacak toplantıya Rusya’yı temsilen Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov ve Mihail Bogdanov, Amerikan tarafını temsilen ABD Siyasi İlişkiler Sorumlusu Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ve geçen yılın Şubat ayında geri çağrılan ABD Şam Büyükelçisi Robert Ford, BM’yi temsilen ise Suriye Özel Elçisi Lakhdar Brahimi katılacak.

Gatilov daha önce yaptığı açıklamada müzakerelerde, 23 Kasım günü gerçekleştirilmesi öngörülen Cenevre-2 Konferansı ile ilgili konuların ele alınacağını ifade ederken, BM Suriye Özel Elçisi Lakhdar Brahimi ise bölgeye yaptığı ziyaretin sonuçları hakkında tarafları bilgilendirebileceğini dile getirmişti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ayrıca Cenevre’de  Bogdanov ile beraber Suriye muhalefeti sözcüleri ile görüşmeyi planladıklarını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf’ın Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre ABD, Suriye krizinin çözümüne yönelik Cenevre-2 konferansının Kasım ayında düzenlenmesini gerekli görüyor. 

Ancak Suriye muhalefetinin katılımı konusundaki belirsizlik sürüyor. Batı destekli muhalefet, Başar Esad'ın gidişi için güvence verilmesini istiyor.

ABD’nin, Suriye muhalefeti ulusal koalisyonu ile çalışmaya devam ettiğini ancak müzakerelerin de “son derece zor ve karmaşık olmaya devam ettiğini” belirten Amerikalı sözcü, “Tarihin bir an önce belirlenmesi çok önemli. Ancak gerekli kişilerin (konferansa) katılımını sağlamak daha da önemli” dedi.