ABD, Türkiye’yi S-400’den vazgeçmeye çağırdı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye’yi Rus S-400 hava savunma sisteminden vazgeçmeye çağırdı ve Ankara’nın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi karşısındaki kaygılarını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Brüksel’deki NATO toplantısı sırasında Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

Blinken’in sözcüüs Ned Price, “Dışişleri bakanı Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye'yi Rus S-400 hava savunma sistemini muhafaza etmemeye çağırdı, Türkiye'nin kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi ve demokratik kurumlar ve insan haklarına saygının öneminin altını çizdi” dedi.

Blinken, salı günü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı görüşmede de “Türkiye ile, özellikle S-400 ve Doğu Akdeniz de dahil olmak üzere alınan bazı eylemler konusunda farklılıklarımız olduğu bir sır değil. Ayrıca Türkiye'nin uzun süreden beridir ve değerli bir müttefik olduğu ve inanıyorum ki NATO’ya bağlı kalmasında büyük çıkarımız olan bir ittifak olduğu da sır değil” açıklamasında bulunmuştu.

 ABD, S-400 sisteminin NATO ile uyumlu olmadığı ve NATO teknolojisinin güvenliğinin tehdit ettiğini düşünüyor.

Avrupa Birliği yöneticilerinin de perşembe günü bir zirve sırasında Türkiye karşısındaki tutumunu belirlemesi gerekiyor.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, zirve için davetiye mektubunda, üye ülkelerin “kademeli, şartlı ve geri dönülebilir” bir girişimi benimseyeceğini ve Haziran’daki zirveye kadar Ankara’yı gözetim altında tutacağını belirtti.