ABD ve Güney Kore’den ‘nükleer savaş’ simülasyonu

ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore ile nükleer bir savaşın canlandırıldığı ortak bir tatbikat gerçekleştirdi.

Washington ve Seul’dan yapılan ortak açıklamada "Kuzey Kore'nin son zamanlardaki agresif nükleer politikası ve nükleer kapasitelerindeki ilerlemeler göz önüne alındığında simülasyon senaryosunun Kuzey Kore'nin nükleer silah kullanma olasılığına odaklandığı” ifade edildi.

Açıklamaya göre ABD ve Güney Kore heyetleri “tartışmalarını ittifaklarını caydırıcı gücü ve nükleer silah kullanımına karşı potansiyel yanıtlar üzerine yoğunlaştırdı.”

Her iki ülke de Kuzey Kore’nin “nükleer tehditlerine yanıt vermeye hazır olduklarını” bildirdi.

Askerler ile her iki ülkenin savunma ve dışişleri bakanlıklarının yetkililerinden oluşan heyetlerin bu simülasyonu çarşamba günü Pentagon’da gerçekleştirdiği belirtildi. Aynı gün Japon Denizi’nde Amerikalı, Güney Koreli ve Japonyalı askeri güçler bir tatbikat gerçekleştirdiler.

Kuzey Kore’nin geçen yıl eylül ayında kendisini “nükleer devlet” olarak ilan etmesi ardından ABD ve ittifakları caydırıcılık kapasiteleri konusunda Güney Kore ile askeri ortaklıklarını güçlendirdi.

Kuzey Kore ayrıca bir dizi balistik füze denemesi yaparken, 26 Aralık’ta 5 dronu Güney Kore sınırına gönderdi. Bu durum Güney Kore’nin uçaklarını havalandırmasına neden olmuştu.