Af Örgütü: 20 ülkede 883 kişi kişi idam edildi

Uluslararası Af Örgütü, idam cezasına ilişkin yıllık raporunda 2022 yılında 20 ülkede 883 kişinin infaz edildiğini belirterek, bazı ülkelerdeki “öldürücü çılgınlığa” tepki gösterdi.

Uluslararası Af Örgütü, "2022'de kaydedilen infazların sayısı, bu rekorun arkasındaki temel ülkeler olan Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı" dedi.

Af Örgütü’ne göre 2022'de 20 ülkede en az 883 kişi idam edildi. Bir önceki yıla göre yüzde 53’lük bir artış var.

ÇİN’DEKİ BİNLERCE İDAM HESABA DAHİL DEĞİL

Raporda, geçen yıl Çin’de de muhtemelen binlerce kişi idam edildiğini belirtirken, hesaplamada buna yer vermiyor. İdamlardaki artışın 2021’de 520’den 2022’de 825’e çıktığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden kaynaklandığı kaydedildi.

SUUDİ ARABİSTAN TEK BİR GÜNDE 81 KİŞİYİ İDAM ETTİ

İran’daki infazlar 2021’de 314’den 2022’de 576’ya yükselirken, Suudi Arabistan’da üçe katlanarak 65’ten son 30 yılın en yüksek seviyesi olan 196’ya çıktı. Rapora göre Suudi Arabistan daha ileri giderek tek bir günde 81 kişiyi idame etti.

Af Örgütü, "halk ayaklanmasına son vermek için çaresiz bir girişimle, yalnızca gösteri yapma hakkını kullanan insanların canına kıyan" İran'a tepki gösterdi.

GERÇEK BİLANÇO DAHA AĞIR

Uluslararası Af Örgütü, 2022'de dünya çapındaki toplam infaz sayısının gerçekte daha yüksek olduğunu belirtirken, "İdam cezasına başvurulmasıyla ilgili gizlilik, Çin, Kuzey Kore ve Vietnam gibi birçok ülkede ölüm cezasının doğru bir şekilde değerlendirilmesini hâlâ engelliyor” dedi.

Uluslararası Af Örgütü, "Çin'de idam edilenlerin kesin sayısı bilinmemekle birlikte, bu ülke açıkça en çok idamın gerçekleştiği ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaya devam etti" diye ekliyor.

ALTI ÜLKE KISMEN VEYA TAMAMEN KALDIRDI

Ancak raporda "bir umut ışığı" da var. Altı ülke 2022'de ölüm cezasını tamamen veya kısmen kaldırdı.

Kazakistan, Papua Yeni Gine, Sierra Leone ve Orta Afrika Cumhuriyeti bunu tüm suçlar için idamı kaldırırken, Ekvator Ginesi ve Zambiya yalnızca adli suçlar için kaldırmıştır.