Af Örgütü'nden Suriye'deki silahlı gruplara 'sivil' uyarısı

Af Örgütü'nden Suriye'deki silahlı gruplara 'sivil' uyarısı

Suriye’de yayılan çatışmalara ilişkin yazılı bir açıklamada bulunan Uluslararası Af Örgütü, Suriyeli güçleri ve silahlı grupların sivillerin ölümünden cezasi olarak sorumlu olacaðını belirtti.

Uluslararası Af Örgütü Üst Düzey Kriz Danışmanı Donatella Rovera, Pazartesi günü yaptıðı açıklamad Suriye yetkilileri tarafından verilen Şam sokaklarını boşaltma emirlerine dikkat çekerek şöyle dedi:

“Sivillerin kentsel alanların dışına taşınması yönünde verilen emirlere bakılırsa, yetkililerin saldırı düzenlemeyi planladıðı mahallelerde çatışma yoðunluðunu arttırmak niyetinde olduðuna dair endişeler artmakta. Emrin verilmiş olması, alanın gerçekten boşaltılmış olduðu anlamına gelmemekte ve bu durum, daha da fazla sayıda insanın saldırıya maruz kalmasına sebebiyet verebilir.”

Af Örgütü, “Suriyeli silahlı güçler ve Özgür Suriye Ordusu (FSA) gibi silahlı muhalif grup üyeleri, yasa dışı öldürmeler ile sonuçlanan çatışmaların ortasında kalan sivil halkı korumakta başarısız olursa cezai olarak sorumlu tutulabilir” diye uyardı.

Muhalif grup üyeleri silah ve teçhizat ile daha iyi donatılmış hale geldikçe ve çatışma kalabalık kentsel alanlarda yoðunlaştıkça, daha fazla sayıda sivil tehlikeye maruz kaldıðına işaret eden Rovera, şunları ifade tti: “Muhaliflerin aðır silahlara erişiminin artması ile birlikte sorumlulukları da artmaktadır. Sivillerin güvenliði asla göz ardı edilmemeli ve her iki taraf da çatışmayı sivil alanlara taşımanın riski ne kadar arttırdıðının farkına varmak zorundadır. Muhalif grup üyeleri, artık bu sorumluluklardan hükümet güçlerine kıyasla daha muaf olmayacaklar.”