Afganistan'da 4 Fransız asker öldürüldü

Afganistan'da 4 Fransız asker öldürüldü

Afganistan’ın doðusundaki Kapisa eyaletinde düzenlenen bir saldırıda 4 Fransız askerinin öldüðü bildirildi.

Saldırıya ilişkin açıklama NATO ve Afgan polisinden geldi. Kapisa polis sözcüsü Ahmed Ahmedzayi, saldırının Nijrab kasabasında Fransız birliklerinin konvoyuna yönelik gerçekleştiðini belirtti.

NATO hiçbir zaman ölen askerlerin hangi ülkeden olduklarını söylemiyor, ancak Afgan polisine göre 4 Fransız asker saldırıda öldü.

Reuters haber ajansı, saldırıyı Talibanların üstlendiðini duyurdu. Bu saldırı Fransızların bölgeden askerlerini çekmeye angaje olduðu bir dönemde yaşandı. Fransa’nın yeni sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollanda Mayıs ayı sonunda Afganistan’a ziyarette bulunarak, birliklerin “düzenli” ve NATO koalisyon ittifakları ile “koordineli” bir şekilde olacaðını söylemişti.

Son saldırının gerçekleştiði Nijrab’daki Fransız üssünü de ziyaret eden Hollande, Afganistan’daki 3550 askerden 2 bin kadarının yılsonuna kadar geri çekileceðini söylemişti.



Hollande, artık savaşçı birliklerin kalmayacaðını ifade ederek “Yine de Afgan ordusu kadrolarının eðitiminde bulunacak, hastanede ve havaalanında hazır bulunacak ve Afganların mümkün olan en etkili polis gücüne sahip olması için görev alacak olan bir askeri gücümüz kalacak” demişti.

Hollande, “Bu bir ayrılık mı? Hayır, bu başka bir biçimde, sivil işbirliði, eðitim, kültür, saðlık belirtisi olarak ek bir angajman olacak” ifadelerini kullanmıştı

Fransız askerlere yönelik son saldırı Ocak ayında Kapisa eyaletinde gerçekleşmiş, 4 asker ölmüştü. Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, saldırı ardından Fransız ordusunun eðitim ve çatışmalara yardımlarının durdurulduðunu söylemişti.

Afganistan’da 2001 yılından bu yana 80’i aşkın Fransız asker öldü.

ANF NEWS AGENCY