Afganistan’da BM binasının basılmasının sorumlusu ABD

Afganistan’da BM binasının basılmasının sorumlusu ABD

Geçtiðimiz yılın 1 Nisan günü Mazar-ı Şerif’teki Birleşmiş Milletler Bürosu halk tarafından basıldı. Aralarında Ýsveç ve Norveçlilerin de bulunduðu 7 kişi öldürüldü. Ýsveç Devlet Televizyonu (Svt) olayın çıkmasına ve ölümlere ABD’lilerin neden olduðuna dair Ýsveç Dışişleri Bakanlıðında gizli damgası vurulmuş bir belge bulunduðunu açıkladı.

Geçtiðimiz yılın Mart ayında ABD’li Papaz Terry Jones’in Florida’da Kur’an’ı yakması Afganistan’da büyük protesto gösterilerine yol açmıştı. Svt’nin ele geçirdiði söz konusu belgede yer alan bilgilere göre Afganlar ABD Konsolosluðu önünde gösteri yapma izni verilmesi için başvuruda bulundu. ABD Konsolosluðu’na doðru “ABD’ye ölüm”, “Ýsrail’e ölüm” sloganları atarak yürüyüşe geçen göstericiler aniden yön deðiştirerek Birleşmiş Milletler binasına yöneldi. Hazırlıksız olan Birleşmiş Milletler personeli bir tehlike anında kendilerini koruyabilecekleri güvenlikli odalara ulaşamadı. Duvarı aşan binaya giren göstericiler 7 kişiyi öldürdü.

ABD AFGAN AJANLARI DEVREY KOYDU

Svt’nin ele geçirdiði belgelere göre ABD’li güvenlik görevlileri göstericilerin ABD Konsolosluðuna yürüyeceklerini biliyordu. Konsolosluða yönelebilecek bir saldırıyı engellemek için Afgan ajanlarını ve işbirlikçilerini devreye koydular. Gösteriyi örgütleyenler “Mavi Cami”ye götürüldü ve orada kendilerine yürüyüş güzergahını BM binasına doðru deðiştirmeleri için baskı yapıldı. Ancak göstericilerin BM binasına yönelecekleri binadaki BM personeline bildirilmedi.

BM binasını koruyan askerlere göstericilere ateş etmemeleri talimatı verildi. Polis de göstericilerin saldırılarını engellemeye çalışmadı.

Svt’ye konuşan Mazhar-ı Şerif Polis Şefi Abdul Rahoof Taj “Biz onların BM binasına gitmelerine hazırlıklı deðildik. Polisleri gösterinin yapılacaðı rotaya göre konuşlandırmıştık. Ama yaptıkları gösteri deðildi. Başka bir planları vardı. Halk kendini aşaðılanmış hissediyordu ve çılgın gibiydi. Eðer onlardan yüzünü öldürseydik yine de binaya gireceklerdi. Eðer binlercesini ateş edip öldürseydik yine de onları durduramazdık” diyor.

Belgede ayrıca Amerikalıların diðer ülkeler için yol açacaðı sonuçları bir yana iterek her zaman kendi çıkarlarını ilk sıraya koydukları da belirtiliyor.

Norveç Dışişleri Bakanlıðı yetkilileri söz konusu belgeleri almak için Ýsveç Dış Ýşlerine başvuracaklarını açıkladı.